úterý 2. června 2020

Víš, kdo se dívá?

Spící dívka a tajemný, tmavý stín, skrývající se v pokoji. Klapka, záběr na lesknoucí se nůž, který bodá do nic netušící oběti. Kamera se vypíná....

Již první stránka slibuje napětí, při kterém vám bude běhat po těle husí kůže. Spící žena, vrah, který ji ubodá a kamera, která vše sleduje. Ale pak přichází ostatní stránky a z těch jsem tak nějak malinko zmatená a mírně rozčarovaná.
Celá kniha je psána v několika časových linkách, které mi opravdu vadily. Příběh, stop, pauza, krok zpět, místy jsem se ztrácela co je nyní a co teprve bude, či bylo.
Hlavní podstatou příběhu je ubodaná žena v malé, víkendové chatce. Pak tady máme instagramerku Natalii, která do této chatky přijíždí, zpřetrhá všechna pouta s okolním světem a na jejím Instagramu se mezitím rozjíždí diskuze, kam zmizela. Správce chatek je podivín, rybář a občasný opravář Richard je úlisný chlapík, místní policista Seanie, majitelka chatek Jennifer a v neposlední řadě reportérka Audrey, která má za úkol zmizení  instagramové královny přijít na kloub, to vše, spolu s pochmurnou atmosférou dává jedinečnou příležitost ke skvělé knize. Ale něco tomu prostě chybělo. Něco, co by čtenáře udrželo v napětí, kterého se nám dostává zhruba do poloviny knihy a pak už se jen příběh veze na vlně předvídavosti. 

Nakladatelství Cosmopolis, pod značkou Grada, nám předkládá opravdu skvěle našlápnutý thriller, v neotřelém a zajímavém podání. Ale čtení postrádá prvek napětí, který bych si udržela až do samotného konce. Neustálé přesuny v čase jsou knize spíš na škodu, neboť opravdu chvílemi nevíte, kde jste se zrovna ocitli. Má představivost běžela na plné obrátky, když jsem četla o studené krajině, kde za každým stínem čekalo něco tajemného, děsivého. Chatka, napůl odříznutá od okolního světa, prosklená a dávající náhodného zbloudilci vidět vše, co by mělo zůstat skryto. Brzy zjistíte, odhalíte a pak už se jen ke konci mírně nudíte. Závěr skrýval malou, překvapivou perličku, ale to knize nijak moc sympatií nezískalo.
Víš, kdo se dívá je první počinem irské spisovatelky a já jen pevně doufám, že se jí ruka vypíše a svůj skrytý potenciál vytáhne na světlo v plné kráse.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis, Nakladatelství Grada.

Kniha:     Víš, kdo se dívá?
Autor:      Catherine Ryan Howard
Vydalo:    Nakladatelsví Cosmopolis, pod značkou Grada
V roce:    2020
Stran:     360



1 komentář:

  1. No, tak do té asi nepůjdu, ale chtěla jsem. Diky za recenzi. :-)

    OdpovědětVymazat