úterý 14. července 2020

Útočiště

Ostrov, na kterém žije jen malá hrstka starých lidí. Místo, které kdysi na pár chvil ožilo křikem dětí, zpěvem ptáků. Domov, který skrývá strašné tajemství. Nebo je všechno jinak....?

Toto není příběh jednoznačně daný a s přesnými pravidly. Nevěřte nikomu a ničemu...tolik na začátek.
Na počátku celého příběhu je mladá novinářka Sandrine, která se vydává po smrti babičky na tajemný ostrov. Vše je tam podivné, malá skupinka obyvatel, kteří skrývají tajemství, bývalý, válečný bunkr, ve kterém kdysi byl dětský tábor pro děti, postižené válkou. Propátrat celý ostrov není zase tak těžké, ale naráží na zamčené dveře a obyvatelé k děsivé atmosféře přispívají víc než vrchovatě. Když umírá jedna z obyvatelek, přítelkyně její babičky, začíná Sandrine docházet, že její slova, aby z ostrova unikla, nabývají na větším významu.
Tajemné fotografie dětí, pokrývající stěnu v hospodě a mrazivý příběh jejích utonutí, Sandrine už jenom dokazuje, že zde není něco v pořádku. A úmrtí přibývá, je na čase, ostrov opustit, začíná jít o život a zdravý rozum i jí.
Přeneseme se na pevninu a nalezneme Sandrine v psychiatrické péči, kdy je nalezena bloudící po břehu, s šaty od krve. Je povolán detektiv Damien, bojující se ztrátou své malé dcery. Snaží se z pacientky vytáhnout, odkud se všechny ta krev vzala a s pomocí psychiatričky je pomalu vtahován do neskutečného příběhu o jakémsi ostrově, o kterém nikdy, nikdo neslyšel. Neexistuje.
Po nálezu mrtvého farmáře se vše jen zkomplikuje a Sandrine přichází s historkou, které se dá jen těžko uvěřit. 

Pokud uvěříte anotaci, která slibuje téměř hororový příběh o opuštěném ostrově, dostanete jej. Ale jen zhruba do poloviny knihy. Neboť právě tady nastává velmi nečekaný zvrat a vy musíte upnout veškerou svou pozornost ke knize a k tomu, co čtete. Neboť i jediné slovo, pokud vám unikne, vás navede na špatnou cestu.
Asi jsem ještě nikdy nečetla knihu, podobnou této. Zákoutí lidské mysli je téma, které je v mnoha knihách často zmiňováno, ale zde jde o něco víc. Musíte být velmi pozorní, abyste se vyznali v celém příběhu a neztratili se.
Může se vám zdát, že je kniha trochu zmatená, ale dva příběhy, rovná se jeden jediný, opravdu jen záleží na tom, abyste se soustředili. 
Musím přiznat, že jsem se ke konci hodně vracela zpět a pátrala, zda mi něco neuniklo.
Francouzský autor Jéróme Loubry rozehrává hru s vaší myslí a ukáže nám, jak mlže fungovat stres a kam se před ním ukrýt.


Ze recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Grada.
Kniha vyšla v Nakladatelství Metafora.



Kniha:       Útočiště
Autor:       Jéróme Loubry
Vydal:       Nakladatelství Grada, Nakladatelství Metafora
V roce:      2020
Stran:       344

Žádné komentáře:

Okomentovat