pátek 14. srpna 2020

Říše divů

V pozůstalosti po matce Ava nalezne hromádku neodeslaných dopisů. Nebyly ovšem určeny jí, jak předpokládala, ale tajemné ženě, o které Ava nikdy neslyšela. Pokud za života byl vztah matky a dcery složitý, pak po její smrti vyvstává mnohem víc otazníků.


Americká autorka Jennifer Cody Epstein není na spisovatelském nebi žádným nováčkem. Snad je to tím, že studovala asijská umění, že její první dílo, které jí přineslo úspěch, pojednávalo o čínské malířce Pan Yuliang. Ale českým čtenářům se představuje až nyní, s knihou Říše divů, která se do podvědomí ještě nezapsala, ale rozhodně stojí za přečtení. Tato kniha je o starých tajemstvích a křivdách, to v prvé řadě. Podíváme se na druhou světovou válku zase z jiného, nevšedního úhlu.
Děj knihy probíhá ve dvou časových obdobích. To první nás vrací do nacistického Německa, kde sledujeme přátelství dvou dívek, Renaty a Ilse. Druhý děj probíhá v 80. letech 20. století, sledujeme Avu, která v pozůstalosti své matky Ilse nalezne svazek neodeslaných dopisů, jejímž adresátem byla Ilsina přítelkyně Renata. Ava, která měla s matkou velmi složitý vztah, částečně zaviněný tím, že ji na konci války dala do sirotčince, poznává svou matku – jaká doopravdy byla -a prožívá s ní přátelství za druhé světové války. Ale dokáže jí někdy odpustit? Nebo ani po smrti nebude schopna najít ke své matce cestu k usmíření?
Pokračování recenze na stránkách Magazínu Dobré knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat