neděle 11. října 2020

Mizející dívky


 Malé městečko, ve kterém zmizela sedmnáctiletá dívka. Jediné, co po ní našli, je jen mobilní telefon. Ale není jediná, kdo zmizel....

Josie Quinnová je detektiv, toho času suspendovaná, ale to jí na buldočí vytrvalosti vůbec neubírá. Když ve městě zmizí mladá Isabelle, rozhodne se na případu pracovat ve svém nedobrovolném volnu.  Ale ona dívka není jedinou, kterou by se policie měla zabývat. Jistý profesor po nehodě zmíní jméno Ramona a Josie je brzy jasné, že policie má před sebou další případ, který je ještě podivnější. Tajemná dávka, která nereaguje na nic ze svého okolí, poskytuje jen pramálo vodítek. Ale detektiv Josie Quinnová si jde za svým cílem, neboť je jasné, že tyto dvě dívky něco spojuje. A to něco je velmi nebezpečné, jde o čas, než se ze zmizelé Isabelle stane oběť vraha. Nejen její suspendování, ale i neochota velících důstojníků a lidí výše postavených jí pátrání po spojitostech obou případů komplikuje. Pokud chce zabránit smrti mladé dívky, musí se vydat hluboko do své vlastní minulosti a na místa, která chtěla nechat v hlubinách zapomnění.

Na český, knižní trh dorazila novinka zbrusu nové série, v hlavní roli s detektivem Josie Quinnovou. A ihned byla kniha přirovnávána stylem k Bryndzovi, či Marsonsové, ale já tato přirovnání nemám ráda. Autorka Lisa Reganová prostě jen sepsala příběh, ve kterém je hlavní hrdinka žena, která se ničeho a nikoho nebojí a jde si za svým, ať to stojí, co to stojí. Ano, je sympatická, naprosto sebevědomá, ale také si nese svá traumata, jak už to bývá v těchto thrillerech zvykem. Má za sebou manželství s mužem, který býval jejím přítelem, kolegou, manželem a který ji nemilosrdně zklamal. Ale na druhé straně jí rozchod umožnil otevřít své srdce dalšímu muži, který ji doslova zbožňuje. Tedy aspoň v tomto případě lze říct, že všechno zlé je pro něco dobré.

Vyšetřovací metody Josie nejsou ničím novým, v porovnání s jinými knihami, ale nelze jí upřít, že má v sobě velkou dávku čehosi, co je vám na ní prostě sympatické. Nečekané zvraty jsou bonusem příběhu a můžu se vsadit, že si okamžitě zamilujete  i ostatní protagonisty příběhu, kteří se vám budou zdát v knize nedůležití.

Pokud se dočkáme i dalších dílů této série, jsem zvědavá, zda si svižné tempo autorka udržíi nadále. Necháme se překvapit.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis. Kniha vyšla pod vedením Nakladatelského domu Grada.


Kniha:     Mizející dívky
Autor:     Lisa Reganová
Vydal:    Cosmopolis
V roce:  2020
Stran:    384


Žádné komentáře:

Okomentovat