O životě. Prostém, jednoduchém životě v letech 1894–1921. V době, kdy se svítilo petrolejovými lampami, kdy se pro obyčejnou sůl chodily daleké pochody, kdy v kraji, který proslul černým uhlím, hornictví také zabíjelo.

Celý příběh začíná obrovským důlním neštěstím, při kterém zahynula spousta mužů, jejichž rodiny poté zůstaly vystaveny chudobě a nejedna z nich musela opustit svůj dům. Odehrává se v pastevecké vesnici na pomezí Čech a Polska, která byla a dodnes vlastně je známá právě svými doly a „černým“ řemeslem. Je to příběh obyčejných rodin, hlavně žen, o jejich každodenním boji o přežití v těžké době, mužů, kteří za své povolání mnohdy zaplatili svým životem.

Autorkou této románové kroniky je Karin Lednická, knižnímu světu známá především jako majitelka nakladatelství Domino. Tato rodačka z Karviné, jejíž historii poprvé představuje právě ve své prvotině, se při psaní se plně ponořila do pátrání, vyhledávala starousedlíky a nešetřila otázkami. Své historické znalosti hojně doplnila vzpomínkami lidí, kteří se starou Karwinou měli co do činění. A kdo Karin Lednickou zná osobně, ocení její jemnou povahu, sympatické vystupování a klid, s jakým vystupuje na veřejnosti, i když její duši svírá tréma.

Pokračování článku na stránkách Magazínu Dobré knihy.