pátek 16. července 2021

Klíč

  Myslela si, že bude pomáhat lidem.   Nakonec zjistila, že proti zastaralému   systému bojovat nelze a nemůže   pomoct všem. Ale může ji to místo   udělat šťastnou?
  Když se Sarah rozhodne napsat knihu o   bývalém sanatoriu pro duševně choré, netuší,   co na konci svého pátrání objeví.
  Na počátku byly staré kufry, zaprášené a   zapomenuté v jedné z místností starého   sanatoria pro duševně choré, již dávno   opuštěné. A za každým z těch kufrů se skrývá   jeden lidský příběh, jeden život nešťastné   dívky. Sarah se rozhodne jít za svým cílem a zjistit víc o majitelce jednoho z nich, Ovšem neví, jak moc se jí to bude osobně dotýkat.

Přeskočíme v čase a vrátíme se do doby, kdy ústav byl plný lidí. Pacientů, pacientek a zdravotních sester. Jako naprostý nováček zde nastupuje i mladičká sestra Ellen, která je plná elánu a přesvědčení, že změní svět. Poznává zde pacientku Amy, ke které má hodně blízko a snaží se pochopit její příběh.  Amy je nešťastná, traumatizovaná dívka, neustále opakujíc, že by zde být neměla. Snad, ale tenkrát to tak fungovala, nepohodlní, jakkoliv vybočující z řady se umístili do ústavu a svět na ně pomalu zapomínal. Zatímco Elle, zde potkává svou životní lásku, z rebelující Amy se stává poslušná ovečka. Trvá dlouhých 27 let, než se její ztrápená duše dostane na svobodu a dalších dvacet let, než se jí splní její sen, dojde klidu a odpustí.

Nejsem nijak zvlášť romantická duše a čtení pro ženy příliš nevyhledávám. Ale Kathryn Hughes si přečtu vždy a s velkou chutí. Už její předchozí kniha Dopis mě ujistila, že to bude autorka, ke které se budu ráda vracet. A Klíč byl ještě o kousek lepší. Nejde zde o žádné milostné tanečky a sladké řeči, ani zdaleka. Je to krásně napsaný příběh o velkém neštěstí, životních traumatech a nespravedlnosti.
Zajímavé je, že i když jsou zde časové roviny, v knize se neprolínají. Na začátku jsme v přítomném čas, pak hodně dlouho v minulosti a na konci se opět vrátíme do současnosti, abychom tyto dvě časové roviny přímo propojili.
Dobrá, uznávám, že konec by se mohl zdát mírně přeslazený, ale vůbec mi to nevadí, ba naopak. Tak nějak to k tomu příběhu patří a nechtěla bych, aby to bylo jinak.
Knihu jsem přečetla se zatajeným dechem a je to to pravé čtení v tyto horké, letní dny. Je krásná, přesvědčte se sami.



Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis, které vydalo knihu pod záštitou Nakladatelství Grada.


Kniha:     Klíč
Autor:     Kathryn Hughes
Vydal:     Grada
V roce:   2021
Stran:    344


Žádné komentáře:

Okomentovat