čtvrtek 19. srpna 2021

Rodina z podkroví

Luxusní čtvrť, luxusní dům. Malá kolébka se spokojeným miminkem. A o patro níž tři mrtvá těla...

Když jsem četla knihu Lisy Jewell Pod dohledem, věděla jsem, že další kniha bude stejně skvělá. A nemýlila jsem se, i když tentokrát má pár háčků.

V celém příběhu jde v prvé řadě o dům. Starý a temný a už to navozuje ponurou atmosféru. Když se Libby dozví, že právě takový honosný dům po svých biologických rodičích zdědila, je nadšená. Začne se zajímat o historii domu, která není příliš veselá a rozhodně je velmi tragická.

Příběh má víc vypravěčů a to nás může docela mást. Je zde ještě ještě svobodná matka Lucy, příliš zkoušená životem s kupou problémů. Je pevně rozhodnuta vrátit se domů, do Anglie, ale to znamená prosit se o pomoc jejího bývalého manžela, tyrana a násilníka.

 A malý kluk Henry, který má k minulosti domu rozhodně co říct. Kluk, který měl v životě vše, na co si jen vzpomněl, kluk, který se narodil se zlatým dudlíkem v puse. Kluk, jehož život se najednou obrátil vzhůru nohama a on musel bojovat za sebe, i za svou rodinu.



Rodina z podkroví je trochu těžkopádný thriller, se spoustou postav a chvíli trvá, než se zorientujete. Ale já jsem naprosto spokojená, i když čtenáři mají hodně rozporuplné pocity. Nejde vůbec o hororové čtení, ani dech beroucí zápletku, jen postupně se odkrývající drama jedné rodiny a v závěru opravdu zjistíte, že ani slovo nebylo napsáno zbytečně a vše souvisí se vším.

Pokud jste milovníky thrillerů, kdy se musíte vrátit kus do minulosti a odkrýváte tajemství, které přímo ovlivňuje současnost, pak Lisa Jewell přesně tohle umí.



Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis

Kniha:     Rodina z podkroví
Autor:      Lisa Jewell
Vydal:      Cosmopolis
V roce:    2021
Stran:      352



 

Žádné komentáře:

Okomentovat