čtvrtek 19. srpna 2021

Skříň plná Diora

Šedesát pět let staré tajemství a tři ženy, jejichž osud spojila válka. 

O druhé světové válce toho bylo napsáno již mnoho. Ne každý příběh je pravdou a ne každý příběh je pouhou fikcí. Snad se i tento příběh stal...

Dětství Kate Jourdanové bylo vždy spojeno s její milovanou babičkou, která ji vychovala. Když ji požádá, aby při služební cestě zkontrolovala dům v Cornwalu, Kate netuší, že zde objeví skříň plnou nádherných šatů od Diora. Kde je babička vzala? A co šatník skrývá za tajemství, o kterém babička nemluví?

Celá kniha se odehrává ve dvou časových rovinách a jak už je patrné z předmluvy, v jedné z nich se vrátíme do doby druhé světové války, kdy i ženy toužily po svém pevném místě na poli odvahy a cti. Seznámíme se s válečnou pilotkou Skye, která rozhodně působí na svou dobu velmi odvážně a bojuje s jakoukoliv autoritou, i když to s sebou nese spoustu problémů. Obě mladé ženy, Kate v současnosti, i Skye v minulosti, mají své problémy s city vůči mužům. A ty je přivádí do potíží. Skye své city nedává na odiv a Kate se nehodlá již nikdy spálit. 

Vedle obou hlavních postav jsou zde i další, pro příběh neméně důležití lidé, které postupně poznáte tak, jak se příběh bude odvíjet.

Četli jste Pařížskou švadlenu? A bavila vás? Zaujal vás příběh? Pak vězte, že Skříň plná Diora je ještě lepší. Plný starých tajemství a nevyřčených slov, které mají dopad na osudy našich hlavních postav.

Ponořte se do světa drahých šatů, lesklých šperků a odvahy žen, které se nebály ryze mužského světa a šly si za svým.

Natasha Lesterová píše s jemným vkusem pro detail, že snadno uvěříte každému slovu a budete vtaženi do děje již po prvních řádcích. Autorka čerpala z mnoha historicky doložených faktů a letecká přepravní služba ATA opravdu existovala a byla nedílnou součástí boje proti nacismu. Dozvíte se mnoho zajímavého o ženách, které riskovaly svůj život a možná, tak jako já, budete chvíli pátrat po internetu a hledat fakta.

Skříň plná Diora je jemným čtením o nezdolné odvaze, lásce a přátelství v krušných dobách.


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Metafora.

Kniha:     Skříň plná Diora
Autor:     Natasha Lester
Vydal:     Metafora
V roce:    2020
Stran:     470


 

Žádné komentáře:

Okomentovat