čtvrtek 19. srpna 2021

Kdo je bez hříchu

Jako dítě prý zabil. Stejně starého přítele. Ale on si nic nepamatuje . Po osmadvaceti letech je možná na čase si vzpomenout.

Když bylo Robertovi jedenáct let, kusem betonu bil svého kamaráda. Protože byl nezletilý, nikdy nebyl za vraždu odsouzen, ale přesto byl dán do ústavní péče a následně pěstounům. 

On sám si z vůbec nic nepamatuje, ale je přesvědčen, že vraždu opravdu spáchal. Novinářka Lexa se chystá o starém případu sepsat článek a Robert je požádán, aby jí o osudné noci vyprávěl. Je přesvědčena, že viníkem nebyl, ale Robert je skálopevně přesvědčen, že ano. Na mladé novinářce je, aby se dopátrala pravdy a ulehčila Robertovu svědomí.

Kniha je vyprávěna ve dvou časových rovinách, jak už se samozřejmě nabízí. Ta první je Robertovo dětství, kdy se stala vražda jeho kamaráda, na kterou si vinou zranění vůbec nepamatuje, ale okolí mu vnutilo myšlenku, že pachatelem opravdu je. A ta druhá je samozřejmě současnost, kdy se snaží, s pomocí novinářky, poskládat střípky oné noci, i když je o své vině skálopevně přesvědčen a pocity viny jej doprovází celý život.

Začnou se objevovat mrtvá těla dětí a u všech těchto činů se objeví Robertovo jméno. Ve chvíli, kdy začne oběma jít o život, je jasné, že někdo opravdu nechce, aby dávná minulost vyšla najevo a aby si Robert vzpomněl.

Bo Svernstrom byl doposud pro mě zcela neznámým autorem. Kniha mi byla nabídnuta k recenzi a zaujala mě spíš obálka, než anotace. Ale při čtení jsem si říkala, jak je možné, že mi mohla uniknout, vždyť je skvělá. A ona opravdu je. 

Autor si na nic nehraje, předkládá nám příběh, který vás okamžitě vtáhne do děje a téměř 450 stran slupnete jako malinu. 

Příběh vám spisovatel dávkuje po malých doušcích a napětí graduje až do samotného konce. Není to čtení pro slabé nátury a už vůbec ne pro čtenáře, kterému nedělá dobře násilí na dětech. Je to proklatě syrový thriller, který ale rozhodně stojí za to číst.



Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis. 


Kniha:      Kdo je bez hříchu

Autor:      Bo Svenstrom

Vydal:     Cosmopolis

V roce:    2021

Stran:    448

Žádné komentáře:

Okomentovat