čtvrtek 23. září 2021

Akord a jiskry

Povídky moc často nečtu, ale vždy dám na doporučení, že zrovna tyto by se mi mohly líbit. Jen na ně musí přijít ten správný čas a rozpoložení, nebo jen prostě nálada přečíst si pár příběhů z běžného života.

Přesně taková je kniha českého autora Martina Patřičného Akord a jiskry. Tenká knížka, která má svou jiskru. Jemně psané povídky, které se dotýkají každého z nás.

Autor se ve svých krátkých příbězích zaměřil na osobní vztahy a lásku. Snad se někomu můžou zdát podivné, já sama jsem hned u první zaváhala, ale nenechte se zmást. Všech šestnáct povídek vás jistým způsobem nadchne a autor nás velmi zručně poposune tam, kam chce. Velmi čtivě nás provází zákoutím lidské mysli, pohrává si s naším podvědomím a nutí nás pokračovat ve čtení, abychom se dozvěděli pointu.

Martin Patřičný je velmi zručný řezbář a výtvarník a svou lásku k umění vložil i do této povídkové sbírky. A stejně tak, jako pracuje se dřevem, si umně hraje se slovy. Ač se místy objeví jemná erotika, není to nic hrubého, ale jemně propracovaného, což velmi oceňuji. Vyzná se v ženách a pocitech, kterými jsme tak záhadné pro mužské pokolení.

Pokud vás nebaví jemné sci-fi, kterého je plná hned první povídka, hned ta druhá vás přesvědčí, že autor píše ze života. Jeho snění a tajné myšlenky vložil citlivě na papír a vznikl z toho soubor povídek, který je radost číst.

Jestli nemáte čas, nebo chuť si přečíst něco těžkopádného, ale jen se na pár chvil ponořit do zákoutí lidské mysli, pak Akord a jiskry jsou určeny právě vám.


Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.


Kniha:      Akord a Jiskry

Autor:      Martin Patřičný

Vydal:     Nakladatelství Brána
 

Žádné komentáře:

Okomentovat