čtvrtek 2. září 2021

Vraždy s cejchem

Měla to být dovolená. Ale její novinářská duše, o které si myslela, že ji už ztratila, se ozývá a třicet let starý případ ji láká. Ale nezůstane jen u něj....

Když mladá novinářka Saana dostane výpověď v novinách, ve kterých pracovala, bere to jako další milník ve svém životě. Odjíždí na prázdninový pobyt ke své tetě do malého, poklidného městečka Hartola a brzy se v ní ozve novinářský instinkt. Před třiceti lety se zde utopila dívka a Saanu zajímá, zda to byla sebevražda, nebo úkladná vražda, jejíž pachatel dosud uniká.

Zatímco se pouští do nenápadného pátrání, na helsinském ostrově Suomenlinna je nalezena mrtvola s vypálenou královskou korunou a policejní komisař Heino je povolán k případu. Pátrání jej zavede do městečka, které se pyšní názvem královské a kde náhodou právě pátrá novinářka Saana. Oba dějové linky se v jednom okamžiku protnou a vypadá to, že nejen ty detektivní.

Prvotina finské autorky Eliny Backmanové je velmi zdařilá a troufám si říct, že se brzy zařadí mezi velikány severských detektivek. 

Oba hlavní protagonisté jsou typičtí seveřané, oba sebou životem vlečou své zádumčivé nálady, svou jinakost a temnou stránku duše. Prostě typický sever, není se čemu divit, v zemi, kde více vládne vítr a déšť. Ale to je přesně to, co dělá severské autory výjimečnými a čím se liší od ostatních spisovatelů.

Ani zde není nouze o temnou krajinu, děsivé tajemství a kupodivu i jemnou romantickou linku, kterou jsem nečekala a malinko mi vadila. Ale to je dáno tím, že severských krimi mám už něco načteno a nějak mi to zde nepatří.

Autorka si s vaší myslí umí pohrát, navede vás na stopu, která je zcela falešná, musíte přemýšlet, co mají oba případy společné a zda vůbec něco. Ale mají a vše nakonec dává ten prvý smysl. 


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis


Kniha:      Vraždy s cejchem

Autor:      Elina Backmanová

Vydal:      Cosmopolis

V roce:    2021

Stran:     496


 

Žádné komentáře:

Okomentovat