pátek 17. prosince 2021

Staré sídlo

Když přijala pracovní nabídku, netušila, jak moc se jí změní život. Netušila, jaké tajemství skrývá starý, zarostlý skleník.

Kniha Staré sídlo se odehrává ve dvou časových linkách, což je pro mě osobně vždy velmi vítané.
Doba minulá se odehrává v době druhé světové války , kdy se na mladé dívky, které čímkoliv vybočovaly z řady, pohlíželo jako na ženy, které by nikdy neměly mít děti. Téma sterilizace žen je velmi choulostivá i v dnešní době, ale autorka nám zcela bez příkras ukazuje, jak se zacházelo s ženami kdysi, s ženami, které neměly naději se zlovůli jiných jakkoliv bránit.
Současná dějová linka nám představí mladou ženu Libby, pracující jako fotografka, která se vyrovnává se smrtí svého otce, několika potraty a nedávným rozvodem. Když jí spadne do klína pracovní nabídka na sídle Woodmont, okamžitě souhlasí. Zde se seznamuje s majitelkou panství Elaine a obě ženy se rychle spřátelí. Okouzlí ji starý skleník, ke kterému se váže dávné tajemství a když nalezne v pozůstalosti otce starý dopis, vyvstává na světlo řada dalších otázek.



Kniha Staré sídlo na první pohled zaujme svou obálkou. A přestože vypadá jemně a něžně, pod obalem se ukrývá smutný a dojemný příběh, který budete číst jedním dechem.
Linka z minulosti hraje na city opravdu dokonale, autorka se opírá o známá fakta, ať už jde o starou nemocnici v Lynchwoodu, která opravdu existovala, nebo o šokující příběhy mladých žen.
Linka současná mě bavila trochu méně, ale na atraktivnosti příběhu to neubralo. Je nutné číst vše s velkou pozorností, neboť na konci knihy vám vše zapadne do sebe a vše, co v knize je řečeno, najednou dává smysl.
Mary Ellen Taylor jsem okamžitě zařadila do oblíbených autorů, neboť píše velmi poutavě a její styl je přesně to pravé, co v knihách chci mít.


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis.

Kniha:      Staré sídlo
Autor:      Mary Ellen Taylor
Vydal:      Cosmopolis
V roce:    2021
Stran:      384




 

Žádné komentáře:

Okomentovat