pondělí 21. února 2022

Doživotí

Sto let na pozadí bouřlivých irských časů, v zemi, zkoušené i nenáviděné. To je strhující román Doživotí.

Život v Irsku ve dvacátém století, kterým nás provází autor, zdaleka nebyl snadný. Celá kniha je rozdělena do tří částí a každou část vypráví jeden hlavní protagonista, jeden hlavní aktér. Tři generace jedné chudé, irské rodiny, těžce zkoušené všemožnými pády a kotrmelci, až se může čtenáři zdát nemožné toto skutečně prožít.

První dějovou linku vypráví Jer, který je jakýmsi předskokanem pro příběh Nancy, jeho matky. Jer vzpomíná na strasti první světové války, kdy bojoval za svou vlast a jeho vzpomínky jsou plné jeho mrtvé sestry. Jerova matka Nancy, svobodná matka se dvěmi dětmi, několik let žijící v chudobinci a protloukající se životem v jednu chvíli i jako prostitutka. A nakonec Nellie, nebohá a nevinná Nellie, Jerova dcera, zahalená smutkem ze ztráty svého syna. Tři kapitoly, tři osudy, ale jedno mají společné všichni tři. Jejich život nebyl snadný a několikrát museli projít těžkou zkouškou. 

Přestože je kniha Doživotí útlý román, který jistě přejdete bez povšimnutí, zastavte se a udělejte si na něj čas. Odměnou vám bude temně laděný, ale ze života čerpající příběh chudoby, ale taky odvahy a vůle žít.


Pokračování recenze na stránkách Magazínu Dobré knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat