čtvrtek 13. října 2022

Dítě noci

Myslíte si, že znáte své sousedy? Že o nich víte naprosto vše a nic vám neunikne? Nemůžete se víc mýlit.

Sharon ví o svých sousedech snad jen to, že vychovávají svého dospívajícího syna a jsou celkem příjemní a milí. Proto ji nesmírně překvapí, když jednou večer v jejich okně zahlédne malou holčičku myjící nádobí. Myslela si, že se jí to jen zdálo, ale není jediná, kdo si začne všímat podivností za okny svých sousedů. I mladá žena Niki, která se k Sharon nastěhuje, si všimne dívenky, vykonávající domácí práce pozdě v noci.

Nahlásí patřičným úřadům, že v tom domě je něco nekalého, ale narazí na hradbu nezájmu a pouští se do pátrání na vlastní pěst. A spolu s Niki se tím otevírají jejich vzpomínky na vlastní dětství, se spoustou pěstounů a smutných dní, na které by obě rády zapomněly.

Dítě noci je psychologický román, který vás do děje vtáhne od první stránky. Sousedské vztahy bývají mnohdy křehké, ale pokud jedna rodina má co skrývat a ta druhá, trochu všetečná, strká do jejich soukromí nos, nikdy z toho nevzejde nic dobrého.

Všechny hlavní postavy, kterých rozhodně není málo, ale mají svůj význam, mají před světem co skrývat a jedna jediná noc a jeden pohled sousedům do okna, otevírá staré rány a křivdy a na povrch vyplyne tajemství, které nejspíš mělo zůstat skryto před zraky sousedů.

Americká autorka Karen McQusetion po pěti letech vydává další svou knihu a tentokrát má u českých čtenářů přívětivější ohlasy. Psychologie postav je lehce uvěřitelná, i když dějová zápletka není zcela běžná, vzhledem k našim českým poměrům.  Ale od toho knihy jsou, abychom utíkali k jiným příběhům, než k těm vlastním a zde se to povedlo na sto procent. 


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis.



Kniha:       Dítě noci

Autor:       Karen McQusetion

Vydal:      Cosmopolis

V roce:    2022

Stran:     352


 

Žádné komentáře:

Okomentovat