úterý 6. června 2023

Právě teď nás baví


 


Máme tu další díl naší pravidelně nepravidelné rubriky tipů, které nás právě teď baví. Co jsme poslední dobou přečetli a moc nás to zaujalo? Co nás chytlo, a nemohli jsme se odtrhnout? Chcete to vědět? Pak si určitě přečtěte, co nás právě teď baví…

 

Řecké štěstí

Kateřina Panou je Češka, žijící pětadvacet let v Řecku. Její blog, který mimochodem už dlouho sleduji, získal v roce 2022 cenu Magnesia Litera za blog roku. Kateřina se během covidové karantény rozhodla, že svoje zápisky a zážitky ještě více vyšperkuje a vydá knihu. A udělala moc dobře. Těšila se na ní celá komunita milovníků Řecka. A já myslím, že určitě potěší každého. Dozvíte se v ní mnoho zajímavostí ze života v této krásné zemi, najdete zde i spoustu receptů, ale také fotografií.

 

Ty chladné oči

Rodinná sága Ty chladné oči popisuje v podstatě celý život rusky Neonily. Začíná, když je mladé Nilušce asi šestnáct let, před druhou světovou válkou, a pokračuje dlouhé desítky a desítky let, až do její smrti. Neonila prožívá nejen druhou světovou válku, ale také nástup komunismu v Československu, ruskou okupaci, Sametovou revoluci a spousty dalšího. První autorčinu knihu Až uvidíš moře, jsem označila jako nejlepší roku 2022, a tak nějak jsem už tušila, že pro mě bude Scarlett Wilková oblíbenou autorkou. S touto knihou ji opravdu řadím mezi tři své nejoblíbenější spisovatelky.

 

Kulíšek a Bobísek na cestě po Česku

Nyní bych ráda zmínila knížku pro děti, která nás za poslední dobu nejvíce zaujala. Kouzelný skřítek Kulíšek se vydává se svým bráškou Bobískem a vlaštovkou Vendulkou na výlet. Chtějí poznat celou Českou republiku - zemi, ve které žijí. A tak nasednou Vendulce na záda a letí za dobrodružstvím. V každém kraji poznávají různé pohádkové bytosti, které jsou pro něj typické, prozkoumávají hrady, zámky, ale také rybníky či jeskyně. Seznamují se s vodníky, divoženkami, čerty a dalšími strašidýlky. Spolu si pak vypráví, co se v daném kraji děje a co se tam třeba i kdysi stalo. Poznávání si skřítci moc užívají, ale také už se skoro po roce cestování velmi těší domů, do postýlek. Zkrátka boží cestovací kniha pro děti.

 

Útěk na venkov

Julie Caplin. Musím něco dodávat? Tahle autorka je tolik oblíbená a nyní už tolik známá, že snad ani nemusím. Její knihy jsou takové čtivé pohlazení na duši a jsou zkrátka nádherné. Určitě je obdivovaná právem. Její novinka Útěk na venkov je prostě jasná volba. A nejen proto, že hlavní hrdinka se jmenuje stejně jako moje dcera. J


Pokračování článku čtěte zde v Magazínu Dobrých knih.


Žádné komentáře:

Okomentovat