pátek 3. listopadu 2023

Cena cti

 


Velmi silné a bolestné čtení, které vám vezme dech! Bohužel se na světě děje tolik krutých příběhů a Cena cti vypráví jeden z nich. Strhující příběh ze současné Indie, ze kterého mě bolelo u srdce…

Indoamerická novinářka Smitha se vrací po mnoha letech do Indie, kterou opustila se svou rodinou ještě jako dítě. Nikdy se sem nechtěla vrátit, tolik to ve své rodné zemi nenávidí. Ale musí napsat článek o případu mladé hinduistky Míny. Ta se provdala proti vůli svých bratrů za muslima. Ti jí za to napadli a zabili jejího muže. Mína o vlásek unikla smrti a rozhodla se soudit, aby upozornila veřejnost na to, co se děje na indickém venkově. Tam jsou zvyky a tradice silnější než láska a rodina. Příběh Míny však ve Smithtě otevírá staré rány a ona vzpomíná na to, proč vlastně Indii opustili a co se stalo její rodině.

 

Její obličej je změtí jizev. Ohořelé levé víčko zůstává zavřené, sežehlá tvář a rty po levé straně byly chirurgicky zrekonstruovány a křižuje je síť stehů. Levou ruku nemůže Mína Mustafová kvůli popálení používat, jen v pravé dokáže po chirurgické rekonstrukci držet lžíci a sama jíst.

Požár, který připravil o život jejího manžela Abdula, už dávno uhasl. Založili ho údajně dva bratři paní Mustafové, vyznavači hinduismu, které rozzuřilo, že utekla z domova s muslimským mužem a vdala se za něj.“

 


Tohle byla opravdu síla. Román, který popisuje hrůzy, které se dějí na současném indickém venkově je krutý, bolestný, ale měl by si ho přečíst každý, koho jen trochu zajímá, jak se žije v jiných zemích. Přiblíží nám historii Indie, co se zde dělo před dvaceti, třiceti lety. Neustálé spory a vyhlazování muslimů, popravy nevinných, které trvají dosud. Podplacené soudy, policie. Nikdo se nedovolá spravedlnosti. Cena cti vypráví o mnoha tvářích této země, poukazuje na to, jak je na jednu stranu velmi moderní zejména ve velkých městech, ale zároveň jak je pomalu stovky let pozadu na venkově, kde tradice je na prvním místě. I za cenu života vlastní sestry. Jakých krutostí jsou lidé schopni spáchat kvůli zvykům a tradicím? Kvůli tomu, že to řekl „šéf“ vesnice? Neskutečné. Ale bohužel skutečné. Autorka Thrity Umrigar krásně popisuje myšlenkové pochody hlavní hrdinky, jak vzpomíná na to, co se jí stalo, zároveň jak soucítí se zničenou Mínou, a snaží se jí pomoci, jak může.

Cena cti je velmi strhující román, každou stránku jsem doslova hltala a za hlavní hrdinky doslova dýchala. Plakala jsem s nimi, smála se a modlila se za Mínu. Román je hlavně o oddanosti, lásce, kulturních rozdílech, zradě, obětech a bolesti. Obrovské bolesti. Je to příběh o naději v lepší zítřky, ale také o tom, že musíme bojovat o svoje místo na zemi, stůj co stůj. Až do smrti.


Ufff, po tvářích mi tečou slzy. Při čtení jsem si říkala: „Kolik zlého se ještě na světě děje a my o tom vůbec netušíme?“ Tento příběh jakoby se stal před sto lety, ale není tomu tak, bohužel. Je na každodenním pořádku současnosti. Cena cti mě úplně pohltila a budu ji mít ještě hodně dlouho v hlavě, i v srdci. Přečtěte si tuto knihu, a pochopíte.

 





Moc děkuji e-shopu MEGAKNIHY.CZ za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.





Žádné komentáře:

Okomentovat