pondělí 15. srpna 2016

Kréta


Nejjižnější a největší ostrov Řecka

 

 
Kréta je ostrov mnoha tváří. Je velice rozmanitá a má co nabídnout snad každému typu cestovatele od povaleče až po milovníka archeologických památek. Na Krétě jsme byli úplně poprvé v Řecku (r. 2006) a tam jsme si ho zamilovali. Byla to láska na první pohled. Nikdy nezapomenu na to, když nás autobus brzy ráno vysadil na silnici před hotelem, my tam stáli s kufry a před námi bylo jen širé moře. Můj manžel prohlásil: „ Ježíši tak to je fakt nádhera.“ Na vysvětlenou, před hotelem podél silnice hned vedly útesy a moře. Prostě pohádka. Nemohli jsme se vynadívat. O kousek dál byl na útesu modrobílý kostelíček, okolo rostly cypřiše, v jejich stínu tři židle… No kdo by se nezamiloval?

 
 
Musím podotknout, že to bylo letovisko Gouves, hotel Gouves Maya Resort (za nás to byl ještě malý rodinný hotýlek s názvem Gouves bay, které mimochodem jako správní milovníci Řecka nejvíce vyhledáváme). Letovisko Gouves je příjemné, u moře tiché a klidné. Má více pláží které rozdělují útesy. Jsou zde taverny, ve kterých vám moře ošplouchává nožky, když sedíte u stolku a dáváte si frappé. Centrum je kousek dál, cca 8 minut pěšky a tam je vše od barů, obchodů i gyrosáren.

My jsme chodili nejraději do taveren Ilios a Limanaki, u druhé pláže od kostelíku. Vynikající těstoviny s mořskými plody, grilované krevety, souvlaki i gyros v pitě s sebou.

 
 
Kréta je spojována s minojskou kulturou a civilizací, proto je zde hodně archeologických památek. Takže zase doporučuji půjčit si auto (opět prosím dbejte na správné pojištění) a objet co vás nejvíce zajímá. Kréta je opravdu veliká, nelze stihnout vidět jí za dovolenou celou. Alespoň důvod (i pro mě) se tam vrátit.

Místa, která nesmíte vynechat:

 VÝCHODNÍ KRÉTA:

KNÓSSOS: Centrum minojské kultury, byl postaven před 4000 lety.

 

SPINALONGA: Ostrov, kam až do roku 1957 „uklízeli“ malomocné z celého Řecka (mj. pokud vás toto téma zajímá, doporučuji přečíst si knížku Ostrov od Victorie Hislop, která život na Spinalonze popisuje. Je to opravdu silný příběh).

 

 

MATALA: Pláž, která je celosvětově známá tím, že sloužila jako útočiště (její obrovské skalnaté útvary u ní) tzv. Květinovým dětem hippies v 60. letech minulého století.

 

PALMOVÁ PLÁŽ VAI: Největší palmová rezervace v Evropě, ležící přímo u pláže Vai až na samém východě Kréty.
 
 
 

 

ZÁPADNÍ KRÉTA:

 

BALOS BEACH: Nádherná pláž, „Karibik“ v Řecku.


 


CHANIA: Nejkrásnější město na Krétě se středověkými a benátskými stavbami. S typickými domky a úzkými uličkami.

 

ELAFONISSI BEACH: Nejkrásnější pláž a mys ostrova s bílým pískem. Ne náhodou se toto místo nazývá Evropským Tichomořím, které vyhledávají filmaři z celého světa (zrovna nedávno jsem se v jednom článku dočetla, že v letošním hlasování získala druhé místo v anketě o nejkrásnější pláž Evropy).


 
 
 

                               

Pro všechny oblasti Kréty, doporučuji navštívit lodí ostrov SANTORINI, my si to tenkrát nechali ujít a dodnes toho lituji (no jo, začátečníci). Je samozřejmě hodnocen jako nejkrásnější a nejfotogeničtější ostrov Řecka. Myslím, že ho určitě všichni znáte. Snad se tam taky brzy podíváme.

 

To by bylo pro dnešek vše přátelé, těším se brzy zase na jiném ostrově.

 

Giasas filakia polla

Vaše milovnice Řecka Veronika J

Žádné komentáře:

Okomentovat