čtvrtek 27. října 2016

Dům u jezera

Obyvatelé Rivertonu jsou už dávno mrtví. Zatímco mě poznamenal věk, oni zůstávají věčně mladí, věčně krásní...

Dům pro seniory, domov klidného stáří a v něm bydlí skoro stoletá žena. Žena, která kdysi bývala mladičkou dívkou, naivní, plná ideálů a snů. Bývala služebnou na panském sídle Riverton a tolik toho prožila. O její vzpomínky stojí mladá autorka Ursula, která o Rivertonu natáčí film. A má rozhodně co vyprávět, ale také má co tajit.

Mladičká dívka Grace nastupuje do služby do velkolepého sídla, ale dům pro ni není tak neznámý. Její matka zde také pracovala, ale moc o tom nemluví. Nepřipraví Grace na život mezi šlechtou, na příval citů a myšlenek, s kterými se bude muset vypořádat.
Poznává mladou Hannah, Emmeline a Davida, děti pánů, ke kterým má věkové tak blízko, ale postavením velmi daleko. Ale, ukrytá ve stínu, je ráda pozoruje, poslouchá a postupně k nim získává pevné pouto, které ji samotnou připraví o vlastní štěstí. Spolu s Grace zažijeme první světovou válku, smrt i její první lásku k Alfredovi a jejich strastiplnou cestu za štěstím. Stává se komornou Hannah a stěhuje se do Londýna. Města plného světel, blýskavých kočárů a plesů. Je svědkem nešťastného, mladého manželství Hannah a Teddyho a stojí u zrodu tajemství, které ovlivní její budoucnost. Je svědkem bouřlivého dospívání Emmeline a jejího pádu.
Po návratu na Riverton, zpustlé a smutné sídlo, přichází nečekaný, smutný konec jedné éry. Návrat, který měl být vyústěním jedné zapovězené lásky, které nemohlo být přáno. V altánku u jezera se stane neštěstí, Hannah je nucena učinit rozhodnutí, které všechno mění. A Grace tomu mohla zabránit, kdyby.... Nešťastná Hannah jednoho dne umírá a spolu s ní, zdá se, upadnou do zapomnění všechny okolnosti tragédie mladého básníka.
Ale Grace, na prahu smrti, se rozhodne, prostřednictvím nahrávek svému vnukovi, příběh vyprávět tak, jak se skutečně stal a jakou roli v něm hrála ona sama. A nic netají.

Dům u jezera je milostný příběh dvacátých let, ale patří ke knihám, které se dají číst v každé době. Naplnil mou citlivou stránku a já se naprosto vžila do hlavních postav. Nehledejte detektivní zápletku, jen tajemstvím protkané vyprávění jedné staré ženy, které vás zcela uchvátí. Plně se ponoříte do doby, kdy služebnictvo a panstvo mělo své pevně určené hranice. Kdy pravá láska trvala navěky, ale kde i intriky a zášť bohužel měly své místo.

Opožděná skupinka turistů si ukazuje na ozdobné prostírání a všichni obdivně vzdychají nad leopardí kožešinou.  Nikdo z nich nevidí, že dům je plný duchů.



Za recenzní výtisk patří můj dík Knihám Dobrovský


Kniha:      Dům u jezera
Autor:      Kate Morton
Vydal:      IKAR
Stran:      480




6 komentářů:

  1. To zní velice dobře. Myslím, že by mi kniha stála za přečtení. Díky za doporučení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano, je krásná a čte se výborně :)

      Vymazat
  2. Dům u jezera si musím pořídit. :-D Kate Mortonovou mám ráda. Pěkná recenze!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Další z jejich úžasných příběhů!

      Vymazat
  3. Krásná recenze, Jani :) Na knihu si také brousím zuby, je to jediná, kterou od autorky ještě nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Stojí za přečtení, je stejně skvělá jako ty předchozí!

      Vymazat