pondělí 16. ledna 2017

ŽIVOT PO TOBĚ




V pokračování knihy Než jsem tě poznala se Luisa Clarková snaží vypořádat se ztrátou milovaného Willa Traynora. Ten svůj život ukončil asistovanou sebevraždou na klinice ve Švýcarsku. Už je to rok a půl co odešel a Lou se s tím stále nemůže smířit. Chodí na terapeutická sezení, stále s Willem v duchu mluví, a když něco udělá, říká si, co on by tomu řekl. Jednoho dne se ale u jejích dveří objeví Lily, Willova šestnáctiletá nezvladatelná dcera, o které nikdo neměl ani tušení. Má jeho oči, výraz, úsměv i komplikovanou povahu. K tomu je zde také Sam, který jí zachrání při vážné nehodě… Začne Luisa konečně zase žít svůj vlastní život? Nechá jít Willova ducha dál a přestane se zabývat jen minulostí?

 
„Osmnáct měsíců. Už je to osmnáct měsíců. Tak kdy to bude stačit? (…) Protože mně to nepřipadá jako život. Nepřipadá mi to vůbec nijak. (…) Ty jsi mi ve skutečnosti nedal žádný život, víš to? Vůbec žádný. Jenom jsi mi rozbil ten starý. Na tisíc kousků. A co si mám teď počít s tím, co zbylo? Kdy to začne vypadat jako…“ Roztáhnu ruce, na kůži ucítím chladný noční vzduch a uvědomím si, že zase brečím. „K čertu s tebou, Wille!“ zašeptám. „Táhni k čertu za to, žes mě opustil.“

 
Skvělá Lou Clarková je zpět a já jí prostě nesměla vynechat! I s jejím osobitým šatníkem, svérázným vtipem a šarmem, který vás zase okouzlí. Každý si jí musí oblíbit. Je jako vaše střelená kamarádka, která má samozřejmě také svoje životní problémy, bolesti a zlomené srdce.

Spisovatelka Jojo Moyes je už podle mého sázka na jistotu. Řadím ji ke svým nejoblíbenějším spisovatelům. Její knihy mají spád, nepostrádají humor a každý její příběh vždy zaujme. Její romány jsou prostě ze života a musejí se líbit každému. Rozebírají vždy i důležitá témata, jako je šikana, válka, smrt a následné vypořádání se se ztrátou blízkého.

Důležité je prostě žít a nenechat se ubíjet bolestí a truchlením. To Luisa Clarková nakonec zvládne a s velkou bolestí v srdci se vypořádá po svém. Život po tobě je román o lásce, přátelství, znovunalezení sama sebe a svého štěstí. Občas se u čtení zase zasmějete. Lou má prostě osobitý styl humoru a mě moc baví. Já jsem si příběh náležitě užila a myslím, že první díl – Než jsem tě poznala, tato kniha perfektně uzavřela a my, jako čtenáři, můžeme být velice spokojení.

 
 
Moc děkuji KNIHÁM DOBROVSKÝ za recenzní výtisk.
 
Knihu koupíte zde.
 
 
 
 
*Veru
 
 


4 komentáře:

  1. Už se na ní taky moc těším :-). Pěkná recenze, Veru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo moc děkuju :-) Určitě se ti bude líbit, oproti jedničce je to taková oddechovka, ale myslím, že fakt můžeme být spokojení, jak se krásně kruh uzavřel :-)

      Vymazat
  2. Nemůžu se dočkat, až tuhle knihu budu držet v ruce a ponořím se zase do příběhu dokonalé Lou. :) Skvělá recenze. :)
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Šárko :-) Taky mám Lou moc ráda, je skvělá :-)

      Vymazat