pátek 24. března 2017

Bláto a mršiny




Zapadlá, stará farma, která je plná duchů. Déšť, sychravo a...mrtvá dívka. A vy se stáváte hlavním podezřelým. Jak se vám to líbí?




Zcela neškodný výlet za obchodem se pro Lucase náhle stává noční můrou. Odjakživa nesnáší venkov a vše, co k němu patří. Nyní je ten odpor o to větší, že si ho v myšlenkách spojí s nálezem mrtvé dívky. Před očima se mu neustále zjevuje její růžová bunda a mrtvé oči. Po zběsilém úprku z onoho místa se okamžitě spojí se svým společníkem a žádá vysvětlení, proč ho tam nalákal. A samozřejmě se snaží zakrýt stopy, aby se snad sám nestal podezřelým.
Cricket Farm je opravdu farmou duchů. Zjišťuje to i Jess Campellová, která se ujímá vyšetřování. Ve starých zdech se před třiceti lety stala brutální vražda, spáchaná synem obětí, který posléze spáchal v cele sebevraždu. Jeho bratr Eli se odstěhoval, zabednil okna, dveře a sám se neodvažuje do domu vkročit. Jeho duchařské představy o jeho rodičích, i mrtvém bratrovi, mu to nedovolí. Ale kdo se opovážil na jeho farmu vkročit a zavraždit mladou dívku? Kdo se odvážil překročit pomyslnou čáru smrti?
Na stopu Lucasovi přivede Jess majitelka koňských stájí, Penny Gowerová, bojující ve svém světě s nedostatkem financí i neustálými nabídkami k sňatku svého přítele Andrewa.
Policistka Jess Campbellová se musí potýkat nejen s vrahem, ale i s přítomností nového šéfa Iana Cartera, o kterém si není jistá, co si myslet. Zdá se, že společně budou dobrý tým, jen je opatrná a snaží se příliš nedůvěřovat. Vypadá to, že mají svého podezřelého, ale ten je záhy také nalezen mrtev a před nimi je mravenčí práce. Musí zjistit, kdo vlastně je mrtvá a kdo má prsty v obou vraždách. Není to tak jednoduché, falešné stopy, falešná jména, žádný podezřelý. A do smrtelného nebezpečí se dostává jak ona, tak majitelka stájí Penny, ke které se cítí mít blízko.

Ann Granger mě tedy rozhodně překvapila. Jako anglická konzulka v bývalém Československu, velmi chytře zasadila trochu naší domoviny do svého dalšího detektivního příběhu a hned si mě získala.
Až na pár hluchých míst, která jsou dle mého zbytečná a pro mě nezajímavá, napsala velmi podařený příběh. Nechybí příběh z dob minulých, který mě prostě bavil, nechybí ani dramatičnost honu na vraha a nechybí zde ani mírný nádech humoru. Já jsem spokojená a jsem si jistá, že toto nebyla její poslední kniha, kterou jsem četla. 

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství MOBA.
                                                                                                                                          

Kniha:    Bláto a mršiny
Autor:    Ann Granger
Vydal:    Moba
V roce:  2017                          



4 komentáře:

  1. Tato kniha mě zaujala - hlavně tedy svým názvem - a určitě se na ní v budoucnu chystám, ráda tedy slyším pozitivní ohlas :))

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo, ta obálka vypadá taky moooc pěkně :-) :-o

    OdpovědětVymazat