středa 29. března 2017

Dybuk a ďábel


Máte rádi příběhy, které jsou jen velmi těžko uvěřitelné? Máte rádi mírné nadpřirozeno, tajemno, prostě tak trochu duchařinu? V tom případě je tato recenze přímo pro vaše oči, pojďte se mnou do tajemného světa nadpřirozených jevů a nechte si po těle proudit mrazení v zádech. Litovat rozhodně nebudete.

Už otevřením prvních stránek této knihy je jasné, že se budeme bát a budeme se i bavit. Nemyslela jsem si, že se do čtení tak ponořím, ale prostě mě to bavilo. 
Soubor jedenácti povídek je plný zvláštních a těžko uvěřitelných věcí. Dostaneme se do světa židovské víry, se spoustou informací a v některých povídkách si budeme muset zvyknout na trochu jiný jazyk, než jaký běžně slýcháme. Budeme se procházet po ztichlém hřbitově, kde na nás, ve stínech, číhají duchové a mystické osoby a možná si budeme myslet, že tohle je opravdu jen fantazie. Copak holoubek může drápkem napsat vzkaz? Nemožné, viďte. A co když opravdu ano? Co my víme, co se opravdu děje mezi nebem a zemí? Nemohla se snad milovaná žena, nedávno pohřbená, dostat do těla okřídleného zvířete a takto chránit svého blízkého, který její ztrátou tak trpí? 
Ze všech příběhů si určitě vyberete ten, který vás zasáhne. Všechny jsou čtivé, ale jeden, alespoň u mě, vyhrává na celé čáře. Je o fotografiích. Nebo o fotografech, jak chcete. Trochu morbidní námět a tím je fotografování hřbitovů, zvlášť, když ten, kdo drží fotoaparát, je mladá dívka Otýlie. Fascinující svět náhrobků, ať starých, či nových, fotografování pohřbů, pozůstalých. Otýlie se snaží ukázat svému známému, Bernardu Bromovi krásu tohoto umění a přiměje ho jeden takový pohřeb nafotit. Co se zpočátku zdá jako nevinné, se ukáže být velmi temné. Na fotografiích je kdosi, kdo by tam, podle všech přírodních pravidel, vůbec neměl být. 

Autor této úchvatné, povídkové knihy, David Jan Novotný, je velmi pozoruhodný pán. 
Kromě knihy Dybuk a ďábel má na svém spisovatelském kontě celou řadu knih, včetně krásných pohádek Pohádky z ementálu. Je to impozantní muž, který se nezaměřuje pouze na jedno téma. Příkladem je naprosto odlišný detektivní román Zpověď agenta StB, který, dle mého, by určitě také stál za přečtení.
Ale pokud máte chuť na tajemství, na věci, které se běžně nedějí a přesto se snad stát mohou, sáhněte do knihovničky po tomto díle. Litovat rozhodně nebudete.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Brána

Kniha:     Dybuk a ďábel
Autor:     David Jan Novotný
Vydal:     Brána
V roce:    2017
Stran:     232

Žádné komentáře:

Okomentovat