pondělí 10. dubna 2017

Siréna


Existuje silnější výraz než spřízněné duše?

 

Sirény. Kdo by je neznal? Ta mýtická, překrásná stvoření, která lákají námořníky do svých spárů. Pojďte se mnou nakouknout do jejich životů a dozvědět se jak se cítí, co celé dny dělají, co se jim honí hlavou… Protože kdo ví, třeba zrovna jedna taková siréna žije vedle vás…

 

Oceán zachránil Kahlen před smrtí. Je to už osmdesát let, co ji nenechal utonout, a od té doby mu slouží jako siréna. Svým zpěvem musí lákat bezpočet neznámých, aby tak splatila dluh. Dluh za darovaný život bez bolesti, hladu, nemocí, ale také bez lásky a hlasu. Sirény nesmějí mezi lidmi mluvit, jejich hlas jim způsobuje smrt. Kahlen žije celou svojí stoletou službu se svými sestrami – sirénami. Je tu divoká Elizabeth, nadaná Miaka, nováček Padma z Indie a služebně nejstarší Aisling, které už za pár dní končí služba a může se vrátit k normálnímu životu. Dívky jsou se svou samotou smířené, některé se snaží užívat a některé, jako Kahlen, začnou pravidla porušovat a přemýšlí, proč zrovna ona. Doteď byla hodná a poslouchala všechny příkazy Oceánu.

Vše se změnilo, když potkala Akinliho. Ten kluk má vše, o čem vždycky snila. Ale jak má žít ještě dalších dvacet let služby bez jeho lásky? Pravidla Oceánu jsou jasná. Žádná ze sirén se nesmí zamilovat do člověka. Nikdo z lidí nesmí poznat mořský svět sirén. Ale Kahlen se po letech poslušnosti rozhodne vzdorovat… Vzbouří se proti samotnému Oceánu…


Ve vodě přede mnou hlava na hlavě, tolik obličejů! A jak elegantně byli oblečení! Jedna mladá žena v dlouhých modrých hedvábných šatech sklouzla tiše do moře, a ještě než se přes ni převalila vlna, zahlédla jsem její šťastný výraz. Hned za ní se muž ve smokingu, soustředěný jenom na náš zpěv, blaženě ponořil do vln, aby už nikdy nevyplul nad hladinu. Elegance a nenucenost lidí, kteří se všude kolem nás vrhali do moře, působila jako groteskní kontrast na tomhle otevřeném jevišti s pozadím smrti.


 

To byla ale dávka romantiky! Pááááni… Knihu jsem zhltla za dva večery. Komu by se nelíbily? Krásné a tajemné sirény. Stvoření stará jako sám Oceán. Já si je moc užívala. Příběh je psaný čtivě a lehce. Je to odpočinková, romantická knížka, která vás bude bavit. Mě teda bavila moc! Kahlen a její přítel Akinli jsou tak pohádkově dokonalý pár, že jim budete fandit až do posledních řádků. Konec vás možná, jako mě, překvapí.


„Zadívala jsem se mu do zářivě modrých očí a cítila, že na ničem jiném nezáleží.“
                                                                                                         Kahlen

Siréna je krásný, romantický, milý, mýtický a hodně zvláštní román, který vás pohladí po duši. Je to příběh hluboké lásky, která odolává všem nástrahám Oceánu, bouří se proti daným pravidlům a překonává úskalí smrtelné nemoci.

A teď už jen pssssssst… poslouchejte… neslyšíte zpívat sirény? Pak si raději rychle zacpěte uši a jen si o nich čtěte…

 

Byli jsme hvězdami.

Byli jsme hudbou.

Byli jsme celou věčností…

 

 

Moc děkuji KNIHCENTRUM.cz za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.

 

2 komentáře:

  1. Od autorky jsem ještě nic nečetla, nicméně Siréna vypadá lákavě :-) Ona už jen ta obálka je úžasná :-)

    OdpovědětVymazat