pondělí 2. října 2017

Větruše, Ústí nad Labem


 
Nedávno jsme byli v Ústí nad Labem. Už několik let se tam chci podívat lanovkou na vyhlídku Větruši, ale nikdy nebyl čas. Tentokráte jsme nepospíchali, takže jsem hned navrhla, že bychom se tam mohli juknout :-) Bylo krásné slunečné skoro poledne a my jsme nasedli do lanovky.
 

 
 
 Překonala jsem můj strach z výšek a dívala se okolo, ani nedutala. Výhled je na Větruši překrásný, snad na celé Ústí - ze všech stran.
 







 
Pak jsme šli ještě do přírodního bludiště, kde byla hromada dětí. Musím říct, že na bludiště ve Veroně (ta Verona v Itálii) to nemá, ale zase je vysoké. Ve Veroně bylo jen do pasu, zato více zamotané.
 



 
 
Restaurace byla bohužel ten den zavřená, takže jsme si dali jenom limču u stánku a šli zase procházkou zpět na lanovku, abychom se dostali do Obchodního centra Forum, kde jsme parkovali autem.
 


 
Větruše - historická fakta: Budova v dnešním historizujícím stylu se secesními prvky vznikla přestavbou původně empírové restaurace ústeckým horským spolkem v letech 18961897. Patří tak mezi nejstarší stavby tohoto typu, které se na přelomu 19. a 20. století zvlášť v severních Čechách stavěly. Byla navržena architektem Alwinem Köhlerem. Po I. světové válce se rozšířila o jižní ubytovací křídlo. O další přístavbě se uvažovalo v 80. letech, kdy byl vypracován návrh architekta Zdeňka Vávry, avšak nebyl realizován a zámeček dále chátral. V roce 2002 byl zachráněn od úplného zániku rekonstrukcí financovanou městem Ústí nad Labem a v roce 2012 byla otevřena přístavba hotelu podle ústeckého Archatelieru 2000 architektů Jana a Jany Kallmünzerových. (zdroj wikipedie)




 


Žádné komentáře:

Okomentovat