středa 29. listopadu 2017

Zmizela v mlze


Česká detektivka, odehrávající se ve studené, severské zemi?
Proč ne. A když je hlavním hrdinou sympatický vyšetřovatel, má zvědavost dosahuje vrcholu.






Malá, poklidná norská vesnice Syltefjord si žije svým pomalým tempem, nic zvláštního se v ní neděje. Obvyklé sousedské tahanice, které jsou celkem běžné. Ale zlo dřímá pod chladným povrchem norských fjordů a přímo se dotknou i vyšetřovatele Josefa Bergmana, který má v plánu zde strávit zaslouženou dovolenou.
Místní psychosomatička  Katrina byla pro mé knihomolské oko jako rudý šátek na býka. Její sebestřednost mě neuvěřitelně rozčilovala a nejsem zdaleka jediná. Moc přátel ve vesnici nemá a není se co divit. Po několika sezeních se mladá žena, která k ní docházela, rozhodne spáchat sebevraždu a čin je o to krutější, že s sebou strhne do propasti i svou malou dcerku. A nenávist lékařčina okolí stoupá a nabírá na síle. Ve chvíli, kdy je mrtvá nalezena její další pacientka, se roztáčí hra nenávisti.
Josef Bergman odloží své rybářské pruty a s dravostí sobě vlastní se rozhodne pomoci místní policii přijít všemu na kloub. Na povrch vyplouvají všechna tajemství místních, staré křivdy a nevyřčená obvinění. Nenávist dosahuje vrcholu, lži, dlouholetá přátelství, manželství bez lásky, domácí násilí i psychické týrání, to vše musí Bergman rozplést, abychom pochopili samotnou podstatu příběhu.

S autorkou Michaelou Klevisovou jsem se setkala poprvé a rozhodně ne naposledy. Zpočátku jsem přistupovala ke knize nedůvěřivě, ale již po prvních stránkách mě dokonale vtáhla do děje. Příběh má rychlý spád, přeskakujete z minulosti do přítomnosti a naopak a to já mám ráda.  Jsem fanynkou severských detektivek a je pro mě velké překvapení, že česká autorka dokázala děj knihy zasadit do prostředí, které je mi velmi blízké a věřte mi, nenudila jsem se ani minutu. Dokonalé vykreslení hlavních postav, kdy jsem se dokázala vcítit do místních lidí a jejich myšlení, popisy krásné, severské krajiny, to vše dělá z knihy Zmizela v mlze dokonalý čtenářský zážitek. 
Zmizela v mlze je pátým dílem, v hlavní roli s Josefem Bergmanem a já už nyní mám v hledáčku další její knihu, Dům na samotě. 

Za recenzní výtisk děkuji Knihcentru.

Kniha:     Zmizela v mlze
Autor:     Michaela Klevisová
Vydal:    Motto
V roce:   2017
Stran:    376

4 komentáře: