pátek 30. března 2018

Sestry až za hrob



Teď už jsi svobodná, Avo. Veškerá rozhodnutí, která odteď učiníš, budou patřit jen a jen tobě. A jsme na konci....
Dvě sestry, dva osudy, jeden příběh...





Toto není obyčejný příběh. Tato kniha je zpovědí sesterské lásky, závislosti jedné na druhé, ač snaha o to, vymanit se z tohoto bludného kruhu, byla.
Ava a Zelda, nebo Zelda a Ava. Jména začínající na první a poslední písmeno abecedy, dvojčata, která bez sebe neumí žít. Ale každá je úplně jiná.
Už od mala to neměly jednoduché. Otec po letech od rodiny odešel a zůstaly na staré, neprosperující vinici pouze s matkou alkoholičkou, u které se brzy začne projevovat demence. Zelda je smířená, Ava přetrhává veškerá pouta a odchází žít do Francie, daleko od smutného, tmavého domu, kde alkohol hraje prim. 
Ale Zelda umírá a je načase se vrátit. Má to jen jeden háček. Ava si rozhodně nemyslí, že je její sestra mrtvá. Je přesvědčena, že jde pouze o j´další z jejich her, na jejímž konci vyskočí a zakřičí "Překvapení, já žiju, to jsem tě nechytala"....
Ava se po návratu domů musí vyrovnat s neutěšeným stavem své matky, naprosto propadlé alkoholu, odpustit svému otci, zjistit, co se sestře stalo a kde se skrývá. Nebo je snad opravdu mrtvá a tohle má být konec?
Musí projít pozpátku Zeldin život, od doby, kdy odjela, aby pochopila, odpustila a sama nalezla svůj vnitřní klid. Napomáhají jí v tom Zeldiny zprávy, které Ava dostává, které ji udržují v jistotě, že její sestra žije a tohle je jen jedna z jejích her. 



Podle mého názoru je kniha zcela mylně zařazena mezi thrillery. Thriller to rozhodně není, není to ani detektivka, ale oddechové čtení taky ne. Já sama jsem byla trochu smutná, když jsem knížku četla, protože je v ní tak moc bolesti, tolik nevyřčeného.
Boj Avy za to, aby se vymanila z prostředí, které ji stahuje ke dnu, je předem prohraný. Zelda, která zůstala sama s matkou, která počítá minuty do doby, kdy se bude moct napít, se se vším vyrovnává po svém a její rebelství dotáhne až k dokonalosti.
Všechny tři ženy mají stejný problém - všechny holdujou alkoholu, ať už v jakémkoliv množství. V knize je taky spousta starých křivd, které se derou na povrch a žádají o odpuštění. Musíme začít od samého začátku, abychom pochopili závěr knihy. Trochu jsem doufala, že to bude klasický happy end, ale ten se prostě nekonal.
Sestry až za hrob může být i váš příběh, váš život.





Za recenzní výtisk děkuji Knihcentru

Kniha:     Sestry až za hrob
Autor:     Caite Dolan Lechová
Vydal:     Host
V roce:   2017
Stran:    360

Žádné komentáře:

Okomentovat