pondělí 25. června 2018

10 úžasných knih za vysvědčení

 
 
Už se to blíží, už je to tu! Konec školního roku nám pomalu, ale jistě klepe na dveře. A s ním také vysvědčení našich dítek. Všichni jsme z toho ve stresu, sháníme nějaké dárky pro paní učitelky, kytičku, desky na „výzo“ a pak už jenom vykročit tou pravou. Co na tom důležitém papíře bude za známky? Určitě jen ty nejlepší! A to si zaslouží alespoň nějakou malou odměnu, nemyslíte? Knihy jsou bezpochyby ta správná volba. Ať je vaší dceři či synovi sedm nebo patnáct, každý by měl krásnou knihu ocenit. Pojďte se inspirovat, naše tipy jsme rozdělili podle věku, aby bylo vybírání snadnější. Najdete zde něco pro prvňáčky, ale také puberťáky, kteří už mají základku za sebou…


Děti od 7 let
 
Všechno o koních a ponících – Andrea Erne, Irmgard Eberhard
Jak se staráme o koně? Co musíme znát, abychom směli jezdit na koni? Čím se kůň krmí? Jak se jezdí koňské dostihy? Na několika stránkách mnoho informací podaných slovy, a především obrázky! Dítě se dostane na jízdárnu i do přírody, naučí se pojmenovat každou část koňského těla a rozeznat druhy koní, dozví se, co mají koně rádi, kdy se cítí dobře a jak to poznáme. Najde tu i celou řadu zajímavostí. Zkrátka vše o koních a ponících v důsledném propojení textu s ilustracemi.
 
Deník malého poseroutky 7 – Páté kolo u vozu – Jay Kinney
Znáte Gregga Heffleyho? Neznáte? Pak ale musíte alespoň jednu jeho knihu zkusit. Gregg je školák jako vy a zažívá nejrůznější dobrodružství se svými rodiči, s kamarádem Rowleym a se spoustou dalších přátel. Deník malého poseroutky má dvanáct dílů a některé se dokonce dočkaly i zfilmování. Tato série je dnes již legendární a zná ji snad každý. V tomto díle se chystá ve škole Valentýnský večírek. Gregg se ze všech sil snaží najít holku, se kterou by na něj šel, a bojí se, že zůstane na ocet. Jeho nejlepší kamarád Rowley taky nemá růžové vyhlídky, ale to je chabá útěcha. Nečekanou souhrou náhod se to Greggovi nakonec podaří a páté kolo u vozu je Rowley.
 
Fimfárum – Jan Werich, Jiří Trnka
Kdo by neznal Tři veterány nebo Královnu Koloběžku první? Klasické Werichovy pohádky, které milujeme všichni, v jedné sbírce pohádek? To by měl mít v knihovničce každý správný školák, nemyslíte? Pohádky jsou plné humoru, ale také poučení… Jejich autor si v nich vzal na mušku některé lidské vlastnosti a zlořády.
Knížka okouzluje krásou češtiny, hravostí a moudrostí vypravěče a potěší děti i dospělé.
 
Děti od 9 let
Expedice Kolumbus – Faraonův amulet – Dagmar Steidlová, Thomas Conrad Brezina
Expedice Kolumbus je série různých knih pro holky i kluky, kde se v každém díle podíváte do jiné země a řešíte různé záhady. Faraonův amulet se odehrává v Egyptě. Zjistíte, jestli chodily egyptské děti do školy, s čím si hrály, jestli používali staří Egypťané toalety, co je Údolí Králů nebo třeba jak se mumifikovali lidé a zvířata. Miki a její bratr Tino jedou s tetou na návštěvu do Egyptského muzea, aby pomohli nešťastnému profesorovi a přišli na kloub záhadám, které se tam dějí. Podaří se jim odhalit tajemství pochodující mumie a tajemného amuletu?
 
 
Pokračování článku čtěte zde na webu Dobrých knih.


 

2 komentáře: