pondělí 4. června 2018

Ztracený řád




Templáře tentokrát opustíme a ponoříme se do řad tajného spolku, Rytíři Zlatého kruhu se hlásí o slovo. A kdo jiný, by měl rozplést stará tajemství, než známý Cotton Malone?




Ze všeho nejdřív, pro neznalé, bych měla asi představit hlavního hrdinu. Je jím bývalý tajný agent, Cotton Malone, který se rozhodně nechystá do důchodu. Zdá se, že se vždy nachází na místě, které ho potom zcela pohltí a nezbývá mu nic jiného, než kdejaká spiknutí tajných spolků a řádů musí rozkrýt a učinit přítrž bezpráví.
Tentokrát se ale nebude jednat o řád Templářů, jak jsem u knih Steva Berryho zvyklí. Jdeme do samotného nitra dějin Spojených států a opět půjde, jak jinak, o moc a bohatství.
Kdo vlastně byli a ještě jsou tito rytíři? Máme se jich bát? V první řadě to byl nejnebezpečnější řád na světě, který disponoval nezměrným bohatstvím. Své poklady ukryl hluboko pod zemí a do dnes se světoví hledači pokladů snaží tento majetek nalézt. Zatím tedy bezúspěšně. Nyní, stošedesát let po zániku celého společenství, se objevují hned dvě frakce tohoto řádu. Jedna hodlá majetek rytířů získat a použít k získání moci, naopak druhá frakce jej hodlá dál ukrývat před světem. A zde se dostává ke slovu Cotton Malone, neboť má k rytířům řádu blíže, než by se zdálo a než by mu bylo milé. Jeho pradávný předek Angus Adams, ukrýval tajemství, kde je majetek uschován. Je připraven hájit čest svého praprapradědy a zachránit co se dá. Ostatně, jeho výcvik a smysl pro spravedlnost mu ani jinak nedovolí.

Pokud máte rádi Americké dějiny, tato knížka bude pro vás to pravé čtení. Steve Berry je proslulý svými konspiracemi, do svých příběhů dokáže vepsat vše, co vás udrží v napětí do posledních chvil. Tentokrát zabředl trochu více do samotných dějin Spojených států a já musela použít internetové stránky, abych autora víc pochopila a nic mi neuniklo.
Akční scény se střídají s popisem historických událostí, které si autor rád přizpůsobuje podle svého, ale které mají zaručeně pravost v historii, jen si ji trošičku poupravuje tak, aby byla pro čtenáře co nejvzrušující.
Naťukne, jako již několik knih předtím, svůj soukromý život, ale jen natolik, abychom si udělali malou představu o tom, že je člověk z masa a kostí. 
Jako vždy procestuje místa, o kterých se nám ani nesní, jako vždy se dostává do nebezpečí, ale nic ho nezastaví, neboť jeho cvičené smysly mu velí pokračovat, dokud se jeho země nedostane opět do bezpečných vod.
Hodně čtenářů Steva Berryho přirovnává k slavnému Danu Brownovi. Já s tím nesouhlasím, každý je naprosto jiný, každý svým způsobem originální a já jejich knihy hltám do posledního písmena. Steve Berry rozhodně vždy ví, jak upoutat, jeho romány jsou tak čtivé, že je nebudete chtít odložit, dokud nedostanete odpovědi na své otázky.


Za recenzní výtisk patří můj dík Dobrým knihám
Knihu zakoupíte u všech dobrých knihkupců, nebo třeba zde

Kniha:    Ztracený řád
Autor:    Steve Berry
Vydal:   Domino
V roce:   2018
Stran:    576

Žádné komentáře:

Okomentovat