pátek 8. června 2018

Zabijákovo mlčení


Temný svět špiónů, agentů, kteří se nebojí použít zbraň a smrt, která je doprovází na každé misi. Do toho si připočtěme bývalého agenta, který se snaží začít žít jako běžný občan, ale jeho výcvik je v něm zakořeněn silněji, než se zdá.



Kniha Zabijákovo mlčení je třetím dílem ze série David Slaton a ačkoliv tento žánr příliš nevyhledávám, nenudila jsem se. Spíš se přikláním k názoru, že je to čtení jako dělané pro muže, ale autor Ward Larsen dokázal skloubit tajné agenty a špióny s rodinnou rovinou, ve které my ženy najdeme kus lidskosti, který potřebujeme, abychom se našli svého hrdinu.
Hlavním hrdinou je zde bývalý agent David Slaton, který se momentálně nachází neznámo kde. Nic o něm neví ani jeho nejbližší, ani Mossad,  jeho bývalý zaměstnavatel. Je mrtvý? Nebo se jen skrývá?
Naproti tomu má v Americe CIA plné ruce práce s teroristickou hrozbou a pátráním po zabijákovi, který po sobě nechává spoustu mrtvých těl. Je možné, že bezvýznamné letadlo, které si v daleké Amazonii nechal kdosi přestavět do stavu, kdy by letoun mohl vzlétnout, by mohlo hrát hlavní roli v teroristickém útoku a jediný, kdo by všemu mohl přijít na kloub, už se nám rýsuje. Tady jsem byla mírně rozčarovaná, neboť špičkoví agenti by si bez Davida snad ani neškrtli. Což je mírně řečeno, trochu pohádka, ale budiž, kladné hrdiny prostě potřebujeme. Sám David Slaton se stává terčem útoku zásahové jednotky, ale uniká a pátrá proč, k čemu došlo, co se tak pokazilo, že se ho pokusili zabít.
Příjemné na knize je, že pokud už máte dost střílení a prolévání krve, zasadí nám autor do příběhu vsuvku v podobě soukromého života hlavního aktéra a my máme možnost na chvilku vydechnout. 

Jak jsem již naznačila v úvodu, toto není čtení pro dámičky při čajovém dýchánku. Opravdu jde o klasický špionážní thriller, ale má v sobě i lidskost, proto není až tak moc drsný. Ano, honičky, střílečky, tu a tam místy neskutečné zásahy, kdy hlavní hrdina samozřejmě přežije, jak taky jinak. Ale četlo se to dobře, autor tedy rozhodně ví, jak upoutat pozornost. Ve výhodě budou ti čtenáři, kteří již četli předchozí dva díly ze série, i když ani my, neználci, nejsme ochuzeni. Každá kniha má svůj samostatný příběh a rodinný život se vším, co z hlavního aktéra udělalo to, co je, je v náznacích podán velmi přesvědčivě. To je jen můj povzdech, že jsem začala až třetím dílem. Taky jsem si rozšířila obzory, co se týče špionážních jednotek jako je Mossad, CIA a podobné a nejednou jsem se musela podívat na internet, doplnit si chybějící, hluchá místa.
Tak tedy zkuste. Ochutnejte novinku z Nakladatelství Domino, myslím, že zklamaní nebudete.


Za recenzní knihu děkuji Dobrým knihám

Kniha:    Zabijákovo mlčení
Autor:    Ward Larsen
Vydal:    Domino
V roce:  2018
Stran:   520

Žádné komentáře:

Okomentovat