čtvrtek 12. července 2018

Zrada



Drsné prostředí gangů, mafie, zlodějíčků, prostituce..Ale taky nezlomná láska matky k synovi. To je další skvělá kniha z pera Martiny Cole.





Ze všeho nejdřív musím varovat. Martina Cole se opravdu s ničím nepáře. Jak se samotným příběhem, který vždy zasadí do drsného světa kriminálníků, tak se slovníkem, kdy pro ostřejší slovo nikdy nejde daleko. Martinu Cole musíte milovat, nebo nenávidět, není nic mezi tím. Nevěříte? Přiblížím vám její nejnovější knihu a posuďte sami.
I tentokrát jde o lásku matky, která se zdá být opičí. Reeva je samoživitelka, která nemá o mužské protějšky nouzi, jen jí po nich vždy zůstane dárek, v podobě dalšího potomka. I když se protlouká světem v alkoholovém opojení, své děti bezmezně miluje. Jednoho ale víc, než všechny ostatní. Jeden převyšuje nad všemi jejími dětmi. Její nejmilovanější syn Aiden, její nejstarší. Zvláštní pouto, které mezi sebou mají, nelze jen tak přetrhnout. Aiden svou matku ochraňuje před žárlivými milenci, i před ní samotnou, když to přežene s pitím. 
Aiden si je vědom, že pokud chce přežít v jejich drsném světě, musí se postarat sám. O všechno a legální cestou to samozřejmě nepůjde. Jeho přítel jej zavede do podsvětí, kde se velmi rychle zabydlí a peníze mu začnou vonět až příliš. S penězi přichází i moc a tou je Aiden opojen. Do chvíle, než mu do života vstoupí mladá Jade, která také není svatá a pro něj jako stvořená. Brzy začnou tvořit pár, kterého si podsvětí cení a může se zdát, že i člověk s pověstí kriminálníka, může žít celkem šťastný život. Ale zlo, podvod a zrada číhá na svou příležitost. Čeká, nabírá sílu a přichází od lidí, od kterých bychom to ani v nejmenším nečekali. 



S autorkou a jejími knihami se nám může zdát, že opakuje stále stejná témata. To ano, prostředí se rozhodně nemění. Svět, ve kterém jste stále jednou nohou v kriminále, drogy, alkohol, krádeže ve velkém. Jedno se ale mění a to je samotná zápletka. A vždy si najdete zlodějíčka, ke kterému zahoříte sympatiemi, jen proto, že je takový, jaký je. Většinou jde i nezdárného syna, kterého víceméně vychovala ulice, nebo neschopná matka, kterou ale miluje nade vše. 
Může se vám stát, že se autorčiných knih přesytíte. Dejte si mezi jejími jednotlivými knihami odstup, aby se vám to nestalo. Potom by se vám opravdu mohlo zdát, že její knížky jsou všechny stejné. Nejsou, věřte mi. Musíte sami ochutnat její kuchyni a přijdete jí na chuť. Já jsem vděčná za její sázku s manželem, díky které začala vydávat své romány. Díky tomu se mi má knihovna plní skvosty, stejnými jako je Zrada.




Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství DOMINO



Kniha:     Zrada
Autor:     Martina Cole
Vydal:     Nakladatelství Domino
V roce:    2018
Stran:      440

Žádné komentáře:

Okomentovat