středa 24. října 2018

Mengeleho děvče


Toto je pravdivý příběh. Příběh odvahy a nezkrotné síly, která nezná mezí. Příběh dívky, ženy, která dokázala nemožné, a to přežít několik koncentračních táborů a zlo největší. Zlo jménem Mengele.


Viola Fischerová, rozená Sternová. To je jméno ženy, která prokázala neuvěřitelnou sílu. Sílu přežít. V roce 1944 byla se svou rodinou, stejně jako tisíce, miliony jiných Židů, zavřena do ghetta, které bylo jen jakousi mezizastávkou. Jakousi přípravou k tomu nejhoršímu, co teprve mělo přijít. To nejhorší neslo název Osvětim – Birkenau. Odtržena od své první lásky, kterou měla spatřit až dlouho po válce. Jak popsat hrůzy, které na ni čekaly? Jak najít slova, kterými alespoň naznačit, co všechno se jí dělo? O válce a samotném holocaustu už bylo napsáno mnohé a věřte mi, nikdy to nebude stačit. Vždy se najde další a další příběh, který ji připomene. Který nám nedá zapomenout a který si budeme v sobě ještě nějakou dobu nosit.
Viola se ihned po třídění na peróně, ihned po příjezdu do Osvětimi, dostala do hledáčku lékaře. I když toto označení není správné. Mengele byl hyena, lidská zrůda, člověk, který zabil stovky nevinných tím nejkrutějším způsobem. Svými zvrácenými pokusy utýral mnoho dětí, které pro něj představovaly zlatý grál. A s Violou měl ty samé úmysly. Ale prohrál, Viola přežila. A byla natolik silná, že dokázala nacistům uniknout, přežila další koncentrační tábory, ačkoliv ji to málem stálo život, stejně jako její rodinu.
Pokračování recenze naleznete na stránkách Magazínu Dobré knihy.

1 komentář: