neděle 25. listopadu 2018

Chladnokrevně

Chladné mlhavé ráno, typické pro Londýn. Řeka Temže, která vyplavila svůj hrůzný nález...

Erika Fosterová opět stojí před případem, který ji ohrozí na životě. Spolu s Mossovou jsou přivolány k břehu Temže, kde byl vyplaven kufr s nálezem, ze kterého čouhá zčernalý prst. Je naprosto jasné, co uvidí po jeho otevření, ale i tak je to šokující pohled a Erika ví, že stojí před případem, který bude náročný.
Zohavené tělo, zkroucené do polohy, aby se do kufru vešlo, zamává i s otrlou policistkou. 
Naprostou náhodou dochází ke zjištění, že před nedávnem byl nalezen stejný kufr se stejně zohaveným tělem a policie stojí před nelítostným vrahem, který se neštítí ničeho.
Opravdu ničeho, neboť samotná Erika je brutálně napadena a přes svá zranění a doporučení lékařů se pouští do vyšetřování zločinu, který nebude jednoduchý. I když si odjíždí odpočinout ke své rodině, případ jí spát nenechá.
V této nejnovější knize Roberta Bryndzy se seznámíme i s naprostými nováčky jeho příběhů, kteří do děje velmi výrazně zasáhnou. Také budeme sledovat její vztah s Petersonem, který je složitý díky povaze obou aktérů. Samotný peterson se potýká s psychickými následky po těžkém zranění a stahuje se do sebe.

Musím se přiznat, že nepatřím jednoznačně do fanatického fanclubu Roberta Bryndzy. Ačkoliv jsem jeho knihy zatím přečetla všechny, stále se neřadím mezi jeho skalní fanynky. To ale neznamená, že jeho thrillery nejsou dobré. Naopak, jsou svižné, čtivé, bez zvláštních hluchých míst a nepostrádají i jemný anglický humor.
Ale nijak zvlášť nefandím podivínské Erice, něco mi na ní nesedí a nedokážu popsat co to je.
Kniha Chladnokrevně zazářila na detektivním nebi a sklízí jen samé superlativy. 
Pro mě byla dostatečně napínavá, její kratší kapitoly jen vítám, protože se čtou velmi snadno. Dvě časové roviny jsou skvělým počinem, díky kterému stránky opravdu doslova ubíhají před očima.
Jsem zvědavá, co nám Bryndza nabídne příště, neboť si myslím, že jeho knihy nabírají na intenzitě a knihu od knihy jsou lepší a lepší.

Děkuji Nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku.

Kniha:     Chladnokrevně
Autor:      Robert Bryndza
Vydal:      Grada
V roce:     2018
Stran:      416

Žádné komentáře:

Okomentovat