sobota 8. prosince 2018

Ráj mrtvých dětí

Pokud máte rádi trochu kontroverzní témata, okořeněná zločinem, pak jste tady správně. Pojďte se spolu se mnou podívat na novou knihu autorky s českými kořeny.


Začátek knihy nabere velmi rychlý spád. Jsme svědky sebevraždy, velmi důkladné a tiché, o to víc ale dramatické. Upálení sama sebe na hranici, to už je tvrdý oříšek.  Na scénu vstupuje mladý kněz, který pojme podezření, že tato sebevražda zase tak dobrovolná není a zavání rituálem, ke kterému mladou ženu kdosi donutil. Na pomoc si povolá bývalou policistku Annu a hned od počátku je jisté, že ty dva to k sobě neodolatelně táhne, ale nejásejte, vztah dvou hlavních aktérů zůstává až do konce knihy čistě platonický.
Vraťme se ale k samotnému ději. Zdá se, že podobných sebevražd může být víc a začíná trochu boj s časem.
Druhou dějovou linkou jsem byla mírně zmatená. Vysoce postavení církevní hodnostáři a zneužívané děti. Velmi ožehavé téma, zvrácené a odporné, s kterým se autorka poprala velmi zdařile. Má to ovšem jeden malý háček. Tyto dva případy spolu nemají společného vůbec nic. Jakoby se spisovatelka neuměla rozhodnout, jakou knihu napsat, tak dvě vložila do jedné. Trochu mě to rozptylovalo a mátlo a jsem si jistá, že nejsem sama. Oba příběhy samostatně by mohly být skvělé knížky, takto dohromady jsou opravdu jen matoucí.


O autorce Roxann Hill jsem toho moc neslyšela. Její knihy jsou v německy mluvících zemích vyhledávány, ale u nás je tato kniha její první, česky vydaná. 
Docela ráda bych se podívala i na její jiná díla, abych si mohla udělat ucelenější obrázek, tak jsem zatím jenom mírně rozpačitá. Knížka rozhodně není úplně špatná, nebo se špatně čte. To vůbec ne, je to oddechové čtení, i když začátek sliboval pořádnou jízdu.
Jen ty dvě dějové linie, které spolu nesouvisí, jsou rušivým momentem a některé čtenáře by snad mohly odradit.
No, doufejme, že se na českých pultech objeví i její další knihy a stane se vyhledávanou autorkou i u nás.





Za recenzní výtisk děkuji Knihám Dobrovský

Vydáno v Edici Vendeta.

Kniha:    Ráj mrtvých dětí
Autor:     Roxann Hill
Vydal:    Omega
V roce:   2018
Stran:   256

Žádné komentáře:

Okomentovat