čtvrtek 6. prosince 2018

Tipy na knižíška pro celou rodinu

 
 
Pečeme cukroví, přípravy jsou v plném proudu. Už je to tu po roce zas. Co? No přeci vánoční čas. Světýlka v oknech svítí, vánoční výzdoba v obchodech se blýská a všichni přemýšlíme, co ještě koupit za dárečky. Co obstarat a nemuset lítat v tom šíleném blázinci, užít si chvilku klídku a tepla domova? To je přeci jednoduché, kupte svým blízkým knihy. Hranaté dárky u nás v Dobrých knihách milujeme: čím jich je pod stromečkem víc, tím je více radosti. A jejich výhoda? Vydrží navěky, nejsou měkké a skvěle se balí! No uznejte, jaký dárek se balí líp?  Vyhněte se návalům v obchoďácích, zabalte se pod deku, udělejte si teplý čaj či kávu a vybírejte dárky v klidu. Máme pro vás tipy pro všechny členy vaší rodiny, od maminky, dědečka až po kamarády. Pro malé děti jsme už sepsali mnoho tipů v několika článcích, například v příspěvku Knižíšek pro naše nejmenší. A teď se už pojďme podívat na trošičku starší členy naší rodiny.

Pro manžela/ přítele:
 
Tatér z Osvětimi – Heather Morrisová
 
 
Zajímá se váš partner o všechno z druhé světové války? Má rád filmy i knihy s touto tématikou? Tento román podle skutečného příběhu mu určitě vezme dech. O holocaustu existuje nespočet knih, ale každá je prostě jedinečná. Tatér z Osvětimi je také unikát. Ukazuje, že vedle násilí, zla a brutality lze vykvést v koncentračním táboře i pravá, nesobecká láska. Autorka s citem odkrývá sedmdesát let staré události, milostný příběh se zde prolíná s popisem denní rutiny v Osvětimi, s boji o přežití, utrpení, bolestí a obrovským odhodláním zvítězit nad smrtí. Spisovatelka Heather Morrisová se s Lalem Sokolovem seznámila v roce 2003 a toto setkání jim oběma změnilo život. Vzniklo mezi nimi přátelství a Lale ji pověřil, aby světu předala i ty nejniternější podrobnosti z jeho života během holocaustu. Velice zajímavé jsou fotografie a další informace na konci knihy.
 
 
Mrtví kráčí po zemi 1 – Život v ráji – Martin Štefko
 
 
Hltá váš manžel či přítel zombíky a všechny postapokalyptické knihy, filmy, komiksy? Pak by mu neměla ujít tato kniha z pera českého spisovatele Martina Štefka. Autor vydal dokonce více románů na toto téma. Život v ráji je perquel k předešlému dílu. Takže se dá číst v pohodě samostatně. Děj tohoto románu je skvěle promyšlený, Kovboj je vtipný, občas jsem se jeho průpovídkám i zasmála, a drží si svou tvář. Tvář drsňáka, který si nesmí připouštět nikoho k tělu a je vždy ve střehu.  Když zabíjí zombíky a vymýšlí svůj plán, vy vidíte vše před očima a žijete příběh s Kovbojem. Všude pohupující se nemrtví, pustá a prázdná krajina, apokalypsa jak vyšitá… Kdo má rád zombie horory, postapokalyptické příběhy, ten si určitě přijde na své! Zombíky a ráj na zemi jsem si moc užila. A ten závěr? Ten byl geniální, originální a absolutně nečekaný!
 
 
Pro maminku:
 
Hedvábná past – Markéta Harasimová
 
 
Má vaše maminka ráda české detektivky s troškou erotiky? Pak je Markéta Harasimová jasná volba. Její knihy jsou čtivé, napínavé, skvěle napsané a mají spád.  Její nejnovější román Hedvábná past je snad nejlepší ze všech! Děj mě neustále nutil přemýšlet, kdo by mohl být vrah, nenechal mě odtrhnout a četl se jedna báseň. Román je napínavý, psaný jako ze života, je uvěřitelný, prostě správná česká kriminálka jak má být. Erotické vsuvky děj krásně okoření a jsou určitě příjemným zpestřením. Stejně jako pár kapitol z pohledu vraha, které vás nechají v neustálé nejistotě. A už jsem zmínila obálku? Je nádherná!
 
 
 Nechtěné – Emily Gunnisová
 
 
Jako další tip pro vaší maminku, ale klidně i babičku či kamarádku, jsem si připravila tento velice silný román, který mě opravdu pohltil a dostal. Na téma Magdaleniných prádelen bylo napsáno nespočet knih a natočeno mnoho filmů, všechny jsou bezpochyby skvělé. Protože jsou, bohužel, skutečné. Jsou to silné příběhy plné bolesti, smutku a krutosti nejen jeptišek a kněží, ale hlavně těch nejbližších, od kterých bychom to nečekali. Nechtěné je přesně takový. Román je krutý, bolestný a ukazuje, co se na těchto místech hrůzy dělo ještě v nedávných časech. Ano, toto nejsou příběhy předminulého století, toto jsou příběhy, které jsou staré sotva dvacet let. Poslední Magdalenina prádelna byla zavřena v roce 1996!
 
 
 
 
Pokračování článku čtěte zde v Magazínu Dobrých knih.
 
 
 
 
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat