pátek 21. prosince 2018

Vánoční pohlednice



Alice zemře otec těsně před Vánoci a ona zůstane s matkou úplně sama. Zbyly jim jen jeho dluhy, nemají nic, ani penci, musí se dokonce vystěhovat z jejich domu.  Nevědí kam jít, bojí se, že skončí pod mostem. Nakonec jim jejich, trochu zapšklá, teta Jane nabídne střechu nad hlavou, ale pod jejími podmínkami. Obě musí poslouchat každý její příkaz. Teta je velice pedantská a zlá. Doma netopí, k jídlu bývá jen malý plátek chleba s vodou. Přitom je majetná, ale tak trošku skrblík.  Okamžitě se snaží Alice, pod vlastní záminkou, provdat za mnohem staršího muže. Zároveň ji nechá zaměstnat v jedné bohaté rodině jako učitelku. Malá Flora je rozmazlený a nezvladatelný spratek, kterého se bojí každá vychovatelka. Vystřídalo se jich tu prý spousty. Dokáže si najít Alice cestu k nevychované Floře? Bude teta Jane dělat oběma truchlícím ženám dále ze života peklo? A kdo je ten pohledný Flořin strýc Rory? Jaké budou letošní Vánoce v cizím domě?
 
„Oběd, jak je ostatně Clara varovala, byl mimořádně skromný a prostorná, ale nevlídná a nevytopená jídelna připomínala klášterní refektář. Jane se před jídlem pomodlila, ale zbožný dík za stravu se táhl tak dlouho, že Alice začalo kručet v žaludku, čímž si vysloužila tetin káravý pohled. Pokrm, za nějž tak obšírně děkovala, sestával z krajíce chleba se sýrem, zapíjeným vodou. Jako zákusek se podávalo jablko. Jane ho ohlodala tak důkladně, že zbyla jen stopka, a když Beth nechala na talířku velký ohryzek, teta ji zpražila pohledem. „U nás v domě se jídlem neplýtvá. Na ulicích živoří lidé, kteří by ti zulíbali ruce za pouhý jádřinec, natož za celé jablko.“
 
Nejdřív bych chtěla zmínit, že podle anotace jsem si myslela, že bude příběh ze současnosti, prolínat se s minulostí. Ale celý děj se odehrává v roce 1862 a 1863 v Londýně. Začíná o Vánocích a pokračuje až do jara. Obálka je opravdu na první pohled nádherná. Zaujala mě jako první. Spisovatelka Dilly Court je jednou z nejprodávanějších autorek. U nás od ní už vyšlo například Matčino tajemství nebo Služebná z hostince.
Příběh není až tak vánoční, jak se může na první pohled zdát. Začíná den před Štědrým dnem a pokračuje dál. Ale četl se skvěle, je čtivý, dojemný a já bych nikdy neřekla, že mě bude román z devatenáctého století tolik bavit. Fandila jsem Alice, nenáviděla zlou tetu Jane a držela jsem palce Rorymu. Všechny postavy si mě získaly hned od prvních stránek a já hltala příběh víc a víc.
Vánoční pohlednice je román s promyšlenou, a opravdu nečekanou, zápletkou, rodinným tajemstvím, láskou a také ukazuje krutost té doby. Jak lidé žili, co prožívali v zimě, jak moc chudí lidé trpěli, zatímco si bohatí užívali v teplíčku domova. Pokud chcete vědět víc, určitě si přečtěte tuto knihu, naladí vás na vlídnou náladu nadcházejících Vánoc. ¨

Za recenzní výtisk moc děkuji Dobrým knihám.

Knihu koupíte zde.
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat