úterý 29. ledna 2019

Jidáš

Syn, bratr, strýc...ale především neuvěřitelný tyran, násilník, vrah. Toto je smutná zpověď jeho sestry, která se rozhodla jej zničit dřív, než on zničí ji.

O únosu Heinekena, pivního magnáta, jsem se dozvěděla až z této knihy. Neměla jsem tušení ani o holandském "hrdinovi" Holleederovi, kterého země oslavovala, aniž bych tedy tušila proč. Bylo to zvíře, bezcitný vrah, který se nezastavil před ničím.
Ale pojďme se na knížku podívat blíže.
Autorkou je Astrid Holleeder, sestra nechvalně proslulélo únosce a vraha Wima. Její odvaha je neuvěřitelná, i když na můj vkus jí to trvalo až příliš dlouho, než se rozhodla postavit svému bratrovi a spoklu s policií jej dostat znovu tam, kam patřil. Za mříže a navždy.
Celý klan Holleederů byl prohnilý skrz naskrz. Otec, matka, dva synové, dvě dcery. Otec rodině vládl pevnou rukou, pro ránu nešel daleko a celá rodina trpěla pod jeho záchvaty zuřivosti, které přicházely, jak se mu hodilo. Když matka sebrala odvahu od něj odejít, bylo téměř pozdě. Hodnoty, které svým dětem předal, byly značně pokřivené a všechny do jednoho si myslely, že násilí a bití k životu patří. 
Jeho pochodeň převzal nejstarší syn Wim s větší razancí. Stal se z něj obávaný kriminálník, který velmi brzy skončil za mřížemi a jeho zločinecká kariéra vyvrcholila únosem pivního magnáta Heinekena a jeho řidiče. Spolu s nejlepším přítelem a manželem jeho sestry Sonji, Corem,  oba muže zavřeli do izolované místnosti a přivázali řetězy. Po jejich osvobození oba přátelé míří do kriminálu a již tady byl prostor pro odříznutí od bratra, který rodinu terorizoval. Nestalo se tak a jeho vzestupu nic nebrání.
Astrid nás v této pětisetstránkové knize provází celou historií jejich rodiny, od dětství až do roku 2015, kdy její míra trpělivosti přetekla a konečně se rozhodla bratra zastavit. 


Pokud se na knihu Jidáš, budeme dívat jako na thriller, budeme uneseni. Pokud jako na životopis, budeme v šoku. Já tedy rozhodně byla. Celé vyprávění je neuvěřitelně smutné a nepochopitelné. Ano, vím, že na světě existují čtvrti, ve kterých je život, zde popisovaný, celkem běžný. Ale trpět pod nadvládou otce a později bratra celý život? Snášet jeho krutosti třicet let? Ne, nezlobte se, ale toto je pro mě nemyslitelné. Rodina Willema Holleedera se jej tak bála, že neváhala zničit si vlastní rodiny, odpustit mu zavraždění manžela, týrání vlastních dětí. Proč? Jak je možné, že měl takovou moc? Jsem si vědoma, že existuje cosi jako Stockholmský syndrom, ale toto je až příliš.
Přátelé, toto byla neskutečně silná kniha. Nenechte se odradit počtem stran, těch je opravdu mnoho. Jakmile se do knihy začtete, nebudete ji chtít odložit. Je plná skvělých dialogů, které životopisu dávají na autetičnosti.
Za mě obrovský palec nahoru, bylo to skvělé čtení.





                                                     Fotografie Wilema Holleedera

Děkuji Knihám Dobrovský za recenzní výtisk.
Kniha byla vydána v edici Omega.

Kniha:     Jidáš
Autor:     Astrid Holleeder
Vydal:    Omega
V roce:   2018
Stran:    544

Žádné komentáře:

Okomentovat