sobota 2. února 2019

Elena

Je těsně po válce. Lidé se vracejí do svých prázdných domovů, k těm, kteří ještě zbyli. Snaží se zapomenout a začít znovu. Ale zlo, probuzené v hrůzách války, ještě nespí...

Když se mi nedávno dostala do ruky tato útlá knížka, slibující mysteriozní příběh dvou žen na pozadí konce druhé světové války, přistupovala jsem k ní s mírnou obavou. Nemá nálepku Světový bestseler, neměla ani žádnou mediální reklamu. Její počet stran je až směšně malý. Ale obsah, ten je kvalitou velký. K mému překvapení jsem knížku otevřela a zavřela až po dočtení poslední stránky. A bylo mi líto, že je konec.
Její autor Jiří Pešaut na těch necelých dvou stovkách stran rozehrál těžko uvěřitelný příběh, který mě ale rozhodně bavil.
O čem příběh je? Mladá Elena se zamiluje do lékaře z hor, jménem Alfréd a následuje ho do jeho bydliště, alespoň po dobu její dovolené. Ihned po příjezdu ji černá kočka nasměruje k tajemným sešitům, psaným dívkou jménem Erika. Jde o jakýsi deník, ale zvláštní je, že je v něm popsáno vše, co se teprve stane a to přímo Eleně. Zde má skepse dosáhla vrcholu, neboť to je přesně to, co v knihách nemám ráda. Cosi, co je vlastně nemožné. Ale autor dokázal udržet mou pozornost a jsem tomu ráda. 
Sledujeme příběh statečné Eriky, židovky, která Alfréda milovala v dobách nejtěžších. Jsme svědky Alfrédovy zrady, které se na Eričinu žádost dopustil a svědomí jej krutě týrá i dnes. 
Staneme se účastníky boje za spravedlnost, kdy jakýsi Konrád usiluje o všechny psané sešity, neboť v nich je zaznamenáno všechno jeho zlo. Až dojdeme ke smutnému konci a za to patří autorovi můj dík. Neboť konečně někdo, kdo měl odvahu ukončit knihu bez happy endu. Ten se totiž nekonal a já jsem jen nevěřícně otáčela stránky a říkala si to snad ne! 
Ale ano, krátký příběh Alfréda, Eriky a Eleny šťastný konec nemá. Nebo přece jen by se tam trochu štěstí našlo....?
Netvrdím, že se kniha stane mou srdeční záležitostí a možná je snad místy i mírně naivní a neskutečná. Ale četla jsem již mnoho horších, které jsem do konce nedočetla a proto mě trochu překvapilo, že já, člověk netrpělivý a nevěřící, knížku opravdu přelouskala během pár hodin.
V této knížce najdete vše. Mírnou dávku napětí, zlo války a holocaustu, osamění jedné nevinné židovky a její odvahu, i lásku. Lásku, která na pozadí těchto okolností neměla šanci.
Jiří Pešaut je autorem i dalších knih, mimo jiné i povídkové sbírky Povídky jemné i tajemné. Na Databázi knih ovšem popis k anotaci zcela chybí, což je myslím škoda.
Pokud máte rádi mírné nadpřirozeno, tajemno, mystično a nechcete se lopotit s bichlí, kterou si s sebou do autobusu cestou do práce, tahat nechcete, sáhněte po tomto dílku.
Jen dejte pozor, ať nepřejedete svou zastávku.


Děkuji autoru, panu Jiřímu Pešautovi, za zaslání své knihy. 
Bylo mi ctí.

1 komentář:

  1. Přečetl jsem autorovo dílo, celý děj se mi jeví před očima. Děj, který zapůsobí. Kolik lásky na jedné straně, a kolik zloby na straně druhé se v životě potkává. Ke konci zůstává otázka - kde je spravedlnost.

    OdpovědětVymazat