úterý 12. února 2019

Hříšnice

Jeden běžný, letní den u vody. Dítě si hraje opodál, voda je osvěžující, nebe bez mráčku. A pak, z ničeho nic, ruka vystřelí a zabodne se do krku...

Hlavní postavou je Cora, maminka malého syna a manželka muže, který až příliš podléhá své rodině. 
Je nešťastná, snadno zranitelná, s myšlenkami na sebevraždu se každé ráno budí i usíná.
Upřímně, já mít za tchýni takovou, jako měla ona, prchám. Nelze se jí divit, že chce z manželství utéct a jedinou cestu, která jí přijde schůdná, je její smrt.
Začalo to celkem nevinně. Svatba, dítě, pravidelný páteční sex s manželem. Ale Cora je neurotická a nevyrovnaná, nedostává se jí tolik pozornosti, kolik by si přála. A velkou překážkou jejímu štěstí je manželova matka, která drží otěže rodiny pevně v rukách.
Když se Cora jednou rozhodne, jde si za tím. Slunečný den u jezera se jí zdá být tím správným pro její smrt. Ale cosi se stane. Cora se zvedá z deky a ubodá zcela nevinného, mladého muže. A důvod? Zdá se, že žádný neexistuje. Ale chyba lávky, důvod spí v její zmučené mysli, důvod, proč se z ní stane vražedkyně, musíme hledat hluboko v její minulosti. Musíme se vrátit do krutého dětství a přijít na to, co ji utvářelo a proč to skončilo vraždou. A v uších nám stále zní melodie...melodie, která byla celým spouštěčem věcí příštích.


Tentokrát anotace opravdu nelhala. Jde o klasický psychothriller se vším všudy. Ať už jde o samotnou hlavní hrdinku, nebo zločin, ke kterému došlo, nebo ke vzpomínkám, které ji k tomu vedly. Dávno zasutým vzpomínkám.
Celá kniha je temná a ponurá a dotkne se vašich myšlenek. Donutí vás přemýšlet a povede vás krůček po krůčku až ke kořeni celého příběhu. Neboť nic není tak jednoduché a vše má svůj důvod.
Na motivy knihy vznikl i seriál, který jsem ještě neměla tu čest shlédnout, ale asi to brzy udělám. Alespoň pro srovnání a zda i herec dokáže tak sugestivně působit na sledující.
Neboť tak, jak jsem zpočátku Coru nesnášela pro její jednoduchost a přecitlivělost, ke konci mi jí bylo jen velmi líto. A ačkoliv je v knize postav k přemýšlení víc, Cora mi na dlouho dobu utkvěla v myšlenkách a jen tak nezmizí.
Jednotlivé kapitoly jsou střídány útržky vzpomínek a ve chvíli, kdy se hlavní hrdinka ocitá ve vězení, se vracíme do času jejího dospívání a hledáme důvody proč. Čtení to není jednoduché, chvílemi mi bylo opravdu úzko. A když mi vše zapadlo do těch správných kolejí, pochopila jsem.
Hříšnice je krutou sondou do minulosti, která nás utváří. A jedno je jisté, vzpomínky, ať už dávno zasuté v útrobách našeho vědomí, nebo srdce, se jednou přihlásí o své slovo.



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihám Dobrovský.
Kniha vyšla v edici Omega.

Kniha:    Hříšnice
Autor:    Petra Hammesfahr
Vydal:   Omega
V roce:  2019
Stran:   464

Žádné komentáře:

Okomentovat