Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí –
bezlepkové těsto se chová trošku jinak než klasické a mnohdy nelze jen normální
recept přehodit do bezlepkového provedení…
Anotace:
Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako
výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu. Spolu s ní jsme připravili
knihu, která obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem
třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky.
Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé
bábovky a další sladké dobroty, či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém
provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a
osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.
Lucie Kazdová je máma dvou malých
synů a nápad otevřít si Bezlepkovou cukrárnu dostala, když byla jejímu
prvorozenému synovi diagnostikována celiakie. Cukrárnu a malý bezlepkový obchod
ve Zdibech provozuje s láskou od roku 2013. Autorka v knize na
začátku představí příběh její rodiny a první setkání s celiakií, jak se s ní
učila žít, vařit a péct. Dostanete praktické rady do života a tipy na
bezlepkové suroviny na našem trhu.
Dále je kniha rozdělená do několika
částí, které jsou:
Jednoduché a rychlé recepty -
tato část obsahuje například bublaninu, domácí granolu, máslové sušenky,
palačinky aj.
Kynuté těsto – zde najdete třeba recepty na
loupáčky, makový závin, svatební koláčky a spousty dalších dobrot z kynutého
těsta.
Zákusky – tato část je rozdělena ještě na
další podkapitoly, podle druhů těsta, kterými jsou odpalované, linecké,
tradiční zákusky. Z nichž každá část obsahuje několik typických zákusků z daného
těsta, jako například věnečky, košíčky s ovocem, kokosové laskonky aj.
Dorty a rolády – zde najdete například kubánský
dort s banánem či tvarohový „míša“ dort.
Inspirace ze světa – tady jsou třeba cookies, cupcakes,
medovník atd.
Další části knihy jsou Vánoční cukroví, Velikonoce a Sladké hlavní chody.
A poslední část je Slané pečení a základní recepty,
kde najdeme například recepty na houstičky, pizzu, chléb aj.
Nejdříve
bych přešla k té praktické stránce knihy, předem jsem si vybrala dva
recepty, které k recenzi vyzkouším, bohužel jsem oba časově nestíhala, ale
vláčnou bábovku s tvarohem musím vyzkoušet hned příští týden.
Včera
jsem však upekla bublaninu a musím říct, jak je výborná. Recept je skvělý,
perfektně se s ingrediencemi pracuje a navíc je rychlý! Během 30 minut
bylo hotovo i s pečením. Zvolila jsem borůvkovou bublaninu a vážně super. Možná
to chtělo více borůvek, ale to jsem už bohužel neměla. I přesto je vláčná,
nadýchaná, lehoučká, výborná. Posuďte sami, podle fotografií.
Kuchařka
je opět výborně zpracovaná, nakladatelství Smart Press prostě umí. Obsahuje
nádherné fotografie, jde vidět, že recepty jsou vyzkoušené, jsou z dostupných,
běžných surovin, a já už se těším, až vyzkouším další dobroty, protože je jich
tam hromada opravdu lákavých.
Moc
děkuji nakladatelství SMART PRESS za recenzní výtisk.
Knihu
koupíte zde.
Žádné komentáře:
Okomentovat