úterý 5. března 2019

Bez lepku


Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se chová trošku jinak než klasické a mnohdy nelze jen normální recept přehodit do bezlepkového provedení…

 

Anotace:

Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu. Spolu s ní jsme připravili knihu, která obsahuje přes 60 vyladěných receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty, či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení. Součástí knihy jsou informace o vhodných surovinách, přehledné a osvědčené postupy i další praktické rady pro život bez lepku.



Lucie Kazdová je máma dvou malých synů a nápad otevřít si Bezlepkovou cukrárnu dostala, když byla jejímu prvorozenému synovi diagnostikována celiakie. Cukrárnu a malý bezlepkový obchod ve Zdibech provozuje s láskou od roku 2013. Autorka v knize na začátku představí příběh její rodiny a první setkání s celiakií, jak se s ní učila žít, vařit a péct. Dostanete praktické rady do života a tipy na bezlepkové suroviny na našem trhu.


Dále je kniha rozdělená do několika částí, které jsou:

Jednoduché a rychlé recepty -  tato část obsahuje například bublaninu, domácí granolu, máslové sušenky, palačinky aj.

Kynuté těsto – zde najdete třeba recepty na loupáčky, makový závin, svatební koláčky a spousty dalších dobrot z kynutého těsta.

Zákusky – tato část je rozdělena ještě na další podkapitoly, podle druhů těsta, kterými jsou odpalované, linecké, tradiční zákusky. Z nichž každá část obsahuje několik typických zákusků z daného těsta, jako například věnečky, košíčky s ovocem, kokosové laskonky aj.


Dorty a rolády – zde najdete například kubánský dort s banánem či tvarohový „míša“ dort.

Inspirace ze světa – tady jsou třeba cookies, cupcakes, medovník atd.

Další části knihy jsou Vánoční cukroví, Velikonoce a Sladké hlavní chody.

A poslední část je Slané pečení a základní recepty, kde najdeme například recepty na houstičky, pizzu, chléb aj.

 

Nejdříve bych přešla k té praktické stránce knihy, předem jsem si vybrala dva recepty, které k recenzi vyzkouším, bohužel jsem oba časově nestíhala, ale vláčnou bábovku s tvarohem musím vyzkoušet hned příští týden.

 


Včera jsem však upekla bublaninu a musím říct, jak je výborná. Recept je skvělý, perfektně se s ingrediencemi pracuje a navíc je rychlý! Během 30 minut bylo hotovo i s pečením. Zvolila jsem borůvkovou bublaninu a vážně super. Možná to chtělo více borůvek, ale to jsem už bohužel neměla. I přesto je vláčná, nadýchaná, lehoučká, výborná. Posuďte sami, podle fotografií.

 
 
 

 
 


Kuchařka je opět výborně zpracovaná, nakladatelství Smart Press prostě umí. Obsahuje nádherné fotografie, jde vidět, že recepty jsou vyzkoušené, jsou z dostupných, běžných surovin, a já už se těším, až vyzkouším další dobroty, protože je jich tam hromada opravdu lákavých.

 

Moc děkuji nakladatelství SMART PRESS za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.
 
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat