pondělí 25. března 2019

Den, kdy se to stalo

Představte si, že se proberete v nemocnici a nepamatujete si vůbec nic. Vaše dcera je mrtvá a manžel zmizel. Zdá se vám to jako noční můra? Věřte, může být ještě hůř...

Maggie, hlavní hrdinka nové knihy Nualy Elwood, se probere po krátkém kómatu v nemocnici a jak se tam ocitla a co mu předcházelo, vůbec netuší. Jen mladá policistka ji suše seznámí s nehodou, při které zemřela její dcera Elspeth. Ten, od kterého by potřebovala znát odpovědi, její manžel Sean, ale zmizel. Mohlo by se zdát, že se mu něco stalo, ale není tomu tak, prostě ji opustil, bez jediného slova rozloučení. Maggie se probrala a zažívá tu nejhorší noční můru. Musí se vyrovnat se smrtí milované dcery, za kterou cítí vinu, dům, který s manželem koupili, už není její, manžel, který by jí měl stát po boku není k nalezení. Snaží se najít odpovědi v deníku, který jí Sean psal v době, kdy spala v nemocniční posteli, ale ani tam se jich nedočká. Její věci jsou uschovány kdesi ve skladu a tam také nachází báseň, kterou pro ni její dcera napsala. Nebo...že by to všechno bylo docela jinak?
Kdo je tajemná Freya, která má přístup k jejím věcem? Kde se její manžel a proč od ní odešel, když jej potřebovala nejvíc. A jak souvisí její tajemství, ukryté desítky let, se současností a její mrtvou dcerou? Otázek stále přibývá a noví přátelé nejsou tím, kým se zdají být. 


Snažila jsem se myslet na hezké věci:
Zvířata a ptáci
Topinka s máslem
Sladký čaj
Měkká vlna
Brouzdání v moři
Maminčin obličej
Maminčin hlas
Maminka

Už první autorčina knížka Co zbylo z mojí sestry, vyšvihlo autorku v mém žebříčku oblíbenosti, na velmi vysokou pozici.
A u této knihy tomu rozhodně nebylo jinak. Od prvních stránek jsem byla pohlcena příběhem, který neuvěřitelně lehce ubíhal a nabíral na rychlosti, až do samého šokujícího konce. Moc často se mi nestává, abych byla tak překvapena celým rozuzlením, autorce se to ovšem povedlo opravdu mistrovsky.
Skvěle napsaný příběh má v sobě jakési tajemno. Jednotlivé kapitoly jsou protkány dopisy, které píše mladá dívka, zavřená v ústavu a já opravdu netušila, o koho by mohlo jít. Sledujeme ji jak vyrůstá, jak prahne po své matce, aby ji v posledním dopise zavrhla. A pak nic, konec, žádné psaní, žádný dopis.
Ale těsně to souvisí s hlavní hrdinkou Maggie. Konec je opravdu mistrný a dechberoucí, alespoň dle mého. Drama zde dosahuje absolutního vrcholu. 
Opravdu malinko zklamání pro mě bylo možná staré tajemství, s tím si autorka mohla trochu víc pohrát, zas tak  jsem šokovaná nebyl, na to, jak nás celou dobu napínala. Ale ani tohle malé zaváhání neubralo na potěšení ze skvělé knihy.


Recenze pro Nakladatelství Domino, kterému děkuji za skvělý čtenářský zážitek.

Žádné komentáře:

Okomentovat