pátek 22. března 2019

Olivie se snaží




Vtipný, hořkosladký a nesmírně upřímný román o tom, co čekat, když nejste v očekávání.


Olivie s Felixem se snaží o dítě dva roky a stále se jim nedaří. Přestěhovali se na předměstí, Felix odmítl lákavou pracovní nabídku v Los Angeles a všechno podřizují tomu nenarozenému, ba zatím ani nepočatému miminku. Svůj sexuální život plánují na minuty, všechno berou zodpovědně, ale stále se nedaří. Samozřejmě všem přátelům a známým okolo se děti rodí, jak na běžícím pásu. Některé stihly porodit dokonce už dvakrát. V jejich vztahu to díky neúspěchům začíná skřípat, přitažlivost už není, co bývala, vášeň vyprchala. Když ale k Olivii do práce nastoupí nový, pohledný šéf, balancuje Liv na příliš tenkém ledě. Může ztratit všechno, na čem jí kdy záleželo…

 


 

Moc mě mrzí, že ti to říkám, ale už zase přišel ten čas.“
„Jít do postele?“ Felix se chová rozumně, ale už poznám, že dneska večer na to nemá náladu. Já po dni, který mám za sebou, taky ne, ale musíme vydržet.
„A užít si,“ prohlásím a svůdně na něj mrknu.
„Už zase?“ zeptá se se sklíčeným výrazem, jako by Spurs právě neproměnili penaltu. Moc dobře vím, že se mu moje vášnivá připomínka plánovaného sexu objevila dneska ráno v kalendáři. „Jo, už zase,“ odpovím a snažím se potlačit pasivně agresivní tón. „Děje se to každý měsíc. Nechápu, že jsi to ještě nezjistil…“

 


Je vůbec nutné mít dítě, aby se člověk cítil šťastný a spokojený? Tuhle otázku si pokládá mnoho žen, včetně Olivie, protože společnost na ně prostě tlačí každý den. Ale co když miminko chcete, okolí to netuší, snažíte se už mnoho let a tyhle řeči vás vnitřně rozežírají jako kyselina? Samotný stres okolo toho musí být strašný, plus nátlak okolí a žena je v koncích. Nemálo budoucích maminek se kvůli tomu zhroutilo. Olivie má své dny, někdy je vtipná a bere vše s nadhledem, ale některé dny popisuje vše sklíčeně, tragicky. A některé dny bych jí dala facku za její chování a názory. Ale takový je život, bohužel.

Přečtěte si tuto knihu, ať už jste tuhle situaci nikdy nezažili, abyste pochopili alespoň okrajově, jak to je. Anebo prostě abyste cítili souznění s Olivií. I když s ní občas nemusíte úplně souhlasit a třeba cítit, že je na tom ještě dobře.

Olivie se snaží je dojemný, hořkosladký, místy vtipný román. Je skutečný, protože tyhle pocity se dějí každé druhé ženě. Je laskavý, syrový a má hloubku. Rozhodně stojí za to, protože je to taková sonda do vztahů, partnerství, každodenních problémů a do hlavy skoro každé ženy.

 

Moc děkuji nakladatelství JOTA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.
 

 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat