středa 8. května 2019

Evoluce - Město přeživších




Evoluce je nevyhnutelná. Evoluce se před nikým nezastaví. Ani před námi!

Lucie a Jem, spolu se skupinou dalších studentů, cestují do Spojených států na výměnný pobyt. Letadlo proletí jakousi bouří a musí nouzově přistát na letišti v Denveru. Když vystoupí a vidí opuštěný terminál, zarostlou přistávací dráhu, obrovské praskliny v zemi a asfaltu, nikde ani živáčka, všem to dojde. Svět, který dosud znali, už přestal existovat. Něco se stalo a nejspíš to bylo už dávno. Vyjdou prozkoumat okolí a zjišťují, že si město bere zpátky příroda. Potkávají různá zvířata, která na ně útočí jako na vetřelce. Co se tady vlastně stalo? Byla civilizace úplně zničena? Stali se z nich jediní přeživší ve ztraceném světě? Mají vůbec nějakou šanci na přežití?

Silnice byla zatarasena. Před dlouhou dobou se tu zřejmě zřítil most a jeho trosky pokrývaly vozovku na metr vysoko. Betonové bloky, ležící na dálnici z jedné strany na druhou, představovaly nepřekonatelnou překážku. Mezi nimi rostly stromy, křoví a na metr vysoká tráva. Na pravé straně bylo plno neproniknutelných močálů, vlevo to vypadalo trochu sjízdněji, ale bylo nemožné se tam dostat.“



Musím se přiznat, že mě kniha zaujala nejdříve svou obálkou. Je nádherná a z děje vlastně jako vystřižená. Po přečtení anotace jsem se dozvěděla, že se opravdu jedná o postapokalyptický román. A bylo jasno. Takové příběhy, ať už knižní nebo zfilmované, hltám jedním dechem. A Evoluce je prostě výborná! Je psaná velice čtivě, okolí a zpustošená země zničená apokalypsou je moc dobře popsaná a já jsem měla vše před očima, jako živé. Stromy vyrůstající z domů, polorozbořené budovy zarostlé křovím, spadané mosty, mezitím vším zaparkovaná auta porostlá mechem a kapradím a mezi nimi prohánějící se pumy, vlci, zvláštně zabarvení ptáci a jiná neobvyklá zvířata. Postapokalypsa jako vyšitá! Už to také vidíte? No není to nádhera?
Autor Thomas Thiemeyer vystudoval geologii a geografii, poté se vydal na dráhu spisovatele a ilustrátora. Má na kontě již mnoho dobrodružných románů, jejich námětem často bývá objevování zaniklých kultur a ohrožení záhadnými mocnostmi. Město přeživších je první díl ze série Evoluce a já se moc těším, až nakladatelství Bookmedia vydá pokračování, protože vše skončilo napínavě a vlastně dost otevřeně. Tak snad to bude co nejdříve. Nemůžu se dočkat!

 

 

2 komentáře:

  1. Anonymní8/5/19

    Souhlasím, že je to skvělá kniha. Vlastně patří mezi nejlepší sci-fi příběhy, jaké jsem četl. Také se moc těším na pokračování. To by mělo vyjít někdy koncem června.
    Soren Alba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, tak to jsem netušila, že vyjde v červnu. Tak snad se dočkáme. :)

      Vymazat