čtvrtek 9. května 2019

Léto v Itálii



Báječný, oddechový, letní román, z kterého sálá ta skvělá atmosféra slunného italského venkova.

Sofii po dlouhé nemoci zemře otec, starala se o něj mnoho let a ona zjišťuje, že jí mládí téměř uteklo mezi prsty. Tatínek jí na smrtelné posteli zadal úkoly, které si přál, aby splnila:

1.       Nesmutni.

2.      Dělej všechno, co mladé ženy dělávají.

3.      Navštiv Montelibertá.

4.      Polož květiny na hrob prarodičů.

5.      V Montelibertá pij Orvieto classico.

6.      Buď šťastná.

Sofie si tedy uvědomí, že je čas začít žít vlastní život, a zároveň plnit sliby. Odjede do starobylého městečka v Umbrii, odkud pochází otcova italská rodina a Sofie ji nikdy neviděla. Rozhodne se přijít na kloub rodinným tajemstvím, jež otec skrýval. Najde si práci servírky, seznámí se s mladičkou Amy, která utekla z domova v Německu a potká záhadného Leviho… Co všechno se Sofii přihodí? Podaří se jí splnit všechna otcova přání?



On tady pořád ještě bydlí? Vím o něm tak málo! Táta se dlouho jako o jediných rodinných příslušnících zmiňoval o prarodičích. Pak ho jednoho dne přepadla melancholie a řekl: „Měl bych ti povědět o tvém strýci Giannim.““
(…) „A co vám řekl?“ Sofia se v prudkém svahu zadýchala. „Jen to, že Gianni existuje. Byla jsem zmatená – vždycky jsem měla za to, že by se o sourozenci zmínil už dávno, kdyby nějakého měl. Položila jsem mu spoustu otázek, ale řekl jen to, že Gianni byl mladší.“
„Si. Myslím, že o dva roky.“

 


Léto v Itálii je krásný příběh, u kterého jsem si prostě odpočinula. Není nijak náročný, ani příliš zapeklitý, ale je čtivě napsaný. Je to takový balzám na nervy. Hlavní hrdinka je skvělá žena, která si konečně začíná užívat života plnými doušky a objevuje sama sebe. Zavede vás do horkých letních uliček italského městečka Montelibertá, kde se budete toulat společně se Sofií a vychutnávat tu nádhernou atmosféru. A už jste si všimli té obálky? No není skvostná? Už jen díky ní by vám kniha neměla chybět ve vaší knihovničce. Navíc perfektně vystihuje náladu v knize.

Léto v Itálii je prostě báječný román, který vás naladí na tu správnou vlnu a bezpochyby zlepší náladu.

 

Moc děkuji nakladatelství FORTUNA LIBRI za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat