pátek 23. srpna 2019

Prokletí Salemu


 
Nečekejte klidné noci, nečekejte happy end, ani souboj dobra se zlem… Salem´s Lot prostě ovládli upíři a Stephen King vás naučí na ně věřit!
Jerusalem´s Lot je klasické ospalé městečko, kde se každý zná s každým. Má krásný kostel a faráře, který pořádá každou neděli mše. Všichni obyvatelé Lotu mají však své hříchy a tajemství, ale tito lidé netuší, že se zde probudil k životu ještě někdo jiný, čisté zlo, které všechny zahubí. Ben Mears se vrací do Salem´s Lotu po mnoha letech, chce se zde vypořádat se svými démony z dětství, touží o tomto záhadném místě napsat knihu a najít ztracený vnitřní klid. Místo toho nachází zlo, které městečko obchází, a snaží se spolu s učitelem Mattem, přítelkyní Susan a malým dvanáctiletým chlapcem Markem přijít této záhadě na kloub a přemoci zlo pomocí křížů, svěcené vody a dřevěných kůlů…



Mike otevřel oči. Ve světle měsíce na okamžik zářily, stříbrně, rudě lemované. Byly prázdné jako umyté tabule. Nebylo v nich jediné lidské myšlenky nebo pocitu. Oko do duše okno, pravil Wordsworth. Jestli je to pravda, tak tahle okna vedla do prázdného pokoje.

Mike se posadil, pokrývka mu sklouzla z hrudi, a Matt uviděl hrubé stehy v místech, kde soudní lékař nebo patolog maskoval svou práci a pravděpodobně si při šití pískal. Mike se usmál, špičáky a řezáky měl bílé a ostré. Úsměv samotný byl jenom staženým svalů kolem úst, v očích se neprojevil. Zůstávaly dál mrtvé a prázdné.

Mike velmi zřetelně pronesl: „Podívej se na mě.“

Matt se podíval. Ano, oči byly úplně prázdné. (…) Ustoupil a vykřikl: „Ne! Ne!“ A zvedl před sebe krucifix. To, co bývalo Mikem Ryersonem, zasyčelo, jako by mu do tváře šplíchla vroucí voda. Ruce tomu vylétly, jako by se to bránilo před ranou. (…) „Jdi odtud!“ zachraptěl Matt. „Ruším své pozvání!“

„Uvidím tě spát mrtvého, učiteli.“
 



Na Kinga jsem se chystala opravdu dlouho. Příběhy, které byly zfilmované, jsem viděla mnohokrát, ale ke knize jsem se doposud nedostala. A jako milovník hororů jsem to konečně musela napravit. Přesně tak, Prokletí Salemu je moje první Kingovka.
V mnoha recenzích jsem si přečetla, jak Stephen King píše rozvláčně, zdlouhavě a popisuje vše okolo. Ano, to je pravda. Ze začátku mi skutečně trvalo se začíst. V každé kapitole popisuje život jiné osoby městečka Salem´s Lot, a je jich opravdu moc. Což znamená hodně jmen, ve kterých jsem se místy ztrácela. Ale zhruba v polovině nabral děj více na akčnosti a získal takový spád, že jsem hltala každou stránku. Svými popisy později dokázal King vykouzlit tu správnou napjatou, ponurou atmosféru, při které jsem měla husí kůži, bála se, ale zároveň toužila vědět víc a četla dál a dál. Navíc na to, jak na nás jde autor v prvních kapitolách pomalu, tak později přidává na intenzitě, děj má více a více grády, až je to doslova masakr.
Jaké je tedy moje shrnutí? Pokud se dokážete přenést přes ten pomalejší rozjezd, máte rádi upíry, horory, napínavou atmosféru, temnotu a všechno co s tím souvisí, pak si rozhodně nenechte Prokletí Salemu ujít! Já se jdu hned podívat na jeho filmovou verzi a už se těším na další Kingovu knihu…
 
 


Moc děkuji nakladatelství BETA za recenzní výtisk.
Knihu koupíte zde.
 
 
 
 

 

 

4 komentáře:

  1. Tohle byla pro mě taky jedna z prvních kingovek. Nejsem si jistá, jestli ne úplně první, ale každopádně je moje nejoblíbenější. Těsně následuje Řbitov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Řbitov jsem se samozřejmě chystala taky roky :-))) Ale viděla jsem obě filmové zpracování, takže to počká. :-))) Teď mě čeká Ostrov Duma Key, tak jsem zvědavá. :-)

      Vymazat
  2. Ach můj bože, nějak nestíhám Kingovy knihy ani doplňovat, ani číst. Každopádně na tuhle mám taky zálusk a moc se na ni těším :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chichi :-) Tak držím palce Jani, ať je to brzy. :-)

      Vymazat