čtvrtek 28. listopadu 2019

Dívej se, jak zemře

Návrat mladé policistky do míst jejího dětství zkomplikuje nález mrtvé ženy. Jak se Harriet vyrovná s předsudky a vlastními, osobními problémy?

Jakoby se pytel roztrhl s tématy návratů do rodného města a policisty, kteří mají kupu svých problémů. Ani v knize Dívej se, jak zemře tomu není bohužel jinak.
Harriet je policistka, která se vrací do malého městečka Skane, neboť její otec je nemocný a někdo se o něj musí postarat. Stává se právoplatným členem místní policie a nebude to mít lehké. Setkává se s nedůvěrou, kradmými pohledy a nezmění se to ani poté, co je přivolána k vraždě bohaté statkářky. Je jasné, že čin má na svědomí psychopatický vrah a kolotoč pátrání běží na plné obrátky. Harriet, která v osobním životě čelí svým vlastním démonům, naráží na spoustu tajemství, která se začínají objevovat a nedůvěra okolí v její osobu jen roste. Pachatel je zatčen, konec případu. Ale něco tady nesedí, místní starousedlíci něco tají a je jen na Harriet, aby přišla na to, co se skrývá za mlčením obyvatel ospalé, rybářské vesničky. A postupně odkrývá místní poměry a vztahy, aby na konci našla tu správnou odpověď.

Musím podotknout, že severských detektivek jsem přečetla docela dost a všechny mají jedno společné. Malé vesničky, pokryté věčným chladem a místní obyvatele, kteří něco tají nejen před policií a navíc si jeden druhému vidí rovnou do talíře.
Dívej se, jak zemře je první díl ze série a není to vůbec špatný příběh. Ano, hlavní hrdinka s sebou opět vláčí těžké břemeno v podobě vlastních problémů a to už mi trošku začíná vadit, jakoby všechny policistky musely být neurotičky se zálibou v popíjení, či závislostí na prášcích na spaní.  V tomto případě je to nadměrná závislost na nikotinu, ale pořád lepší než přežvykování žvýkačky.  Ale pokud se od tohoto klišé oprostíme, vyjde nám žena, trochu nervózní, trochu roztěkaná, ale s mozkem na pravém místě. Její milostný život značně pokulhává a na pohodě jí nepřidá ani složitý vztah s její nadřízenou a ostatními kolegy nového působiště. Vše je ztíženo jejím bývalým bydlištěm, neboť skok z hlavního města do malé vesnice o pár obyvatelích, to by asi zvládl málokdo.  O svých schopnostech neustále pochybuje, ale jde si za svým a nehledí na nedůvěru, kterou k ní mají místní obyvatelé.
Pokud se autorka bude držet stejné vlny a v dalších dílech nám nabídne to samé tempo, máme se rozhodně na co těšit.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Grada.

Kniha:     Dívej se, jak zemře
Autor:     Anna Bagstamová
Vydal:    Metafora
V roce:    2019
Stran:    400

Žádné komentáře:

Okomentovat