úterý 26. listopadu 2019

Mízožravci


Český horor? Už vím, že autoři nakladatelství Golden Dog tohle prostě umí!





Martin Novák se vrací po mnoha letech do rodného města, aby probral byt po zesnulé babičce. Při probírání starých věcí se zamýšlí, že v jeho životě bylo těch úmrtí nějak hodně. Přináší snad svým blízkým smrt? Vždyť už v dětství umírali lidé, a nebylo jich málo. Vzpomínky na jeho mladá léta jsou temné a bolestivé. Je snad Martin prokletý? A co to městské společenství Ochránci Háje, které panuje v místě tiše, ale je okolo něj opředeno spousty záhad? Co se zde dělo už tenkrát, za druhé světové války?


Když poprvé spatřili tu spoušť, až se jim zatajil dech. Bylo to něco, co se nevídá každý den. Něco, co člověka poznamená na celý život. Z malebné čtvrti starých a ještě starších domů zbylo jen poničené torzo. Některé budovy byly již srovnány se zemí, lépe řečeno se změnily v hromady cihel a kamení, jiné tvořily bizarní ruiny, jen několik málo jich doposud stálo, zdánlivě nezasaženo, pustých a tichých, čekajících na exekuci. (…) Celá čtvrť byla úplně mrtvá. Vypadala jako scéna z katastrofického nebo válečného filmu.“

 


Nejdříve bych chtěla zmínit malé mínus. Vyprávění mi trošku místy připomínalo styl Stephena Kinga. Děj byl příliš rozvláčný a zpočátku zdlouhavý. Podrobně se tu popisuje snad i kamarád spolužáka a jeho životní příběh, který není v ději nijak podstatný. Ale! V druhé polovině (stejně jako u Kinga), se román začíná pěkně rozjíždět a nabírá spád, je napínavý a neustále se něco děje. Nastává hodně zvratů a akčních scén a já jsem se zatajeným dechem čekala, jak se všechno vyvine. Závěr byl výborný a jenom tak pro pořádek, líbil se mi více ten první, původní. Ano, román má dokonce druhou variantu konce, takže si můžete vybrat, podle vašeho rozpoložení, což mi přišlo hodně zajímavé, neobvyklé a originální.

Každopádně, očekávala jsem něco úplně jiného, než kam se příběh vyvinul. Děj nebyl až tak hororový, jak bych si představovala, ale určitě byl napínavý, místy mrazivý a nechutný.

Když vezmu knihu jako celek, tak jsem si jí, až přes ten pomalejší rozjezd, vlastně užila a druhá polovina mě velmi mile překvapila. Z příběhu sálá tajemná, ponurá atmosféra a díky ní jsem si celé čtení užívala.

Mízožravci je mírně děsivý, temný, záhadný, ponurý, atmosférický horor, který si rozhodně užijete i vy.

 

Moc děkuji nakladatelství Golden Dog za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.

 

 

2 komentáře:

  1. Veru, z jakého nakladatelství čeští autoři horror neumí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem to nemyslela. :-) Spíš, že český horor je pro mě méně známý pojem, méně obvyklý. Ale cokoliv jsem četla od Goldeg Dog, tak všechno bylo výborné a překvapivé.

      Vymazat