neděle 10. listopadu 2019

V temnu

Francesca je přesvědčená, že Paula někdo zavraždil. Ne, nebyla to sebevražda a její pokus o sebevraždu o tom měl všechny přesvědčit. O pár měsíců později Francesca zmizí a celá léta si každý myslí, že utekla. Ale bylo tomu tak...?

CharlieLagerová je vyšetřovatelka, která si s sebou v životě táhne pár stínů z minulosti. Její složitý vztah s matkou, její sklony k sebedestrukci, její zápal pro sklenku plnou alkoholu. Z toho nekouká nic dobrého a ví to ona, i její nadřízený. Po událostech, které doprovázely její předchozí případ, musí docházet k psychoterapeutce, ale nic moc to pro ni neznamená. Když jí zavolá dávná dávná přítelkyně s prosbou o pomoc, neváhá a vrací se do své rodné vesnice, aby si odpočinula a nabrala nové síly. Ale Charlie neumí odpočívat a brzy ji zaujme starý případ zmizelé Francescy, který policie nikdy neuzavřela. Parťákem při hledání pravdy se jí stává Johan, novinář, který ji nedávno způsobil spousty problémů. Jak pracovních, tak hlavně emocionálních, neboť mu,zdá se, nedokáže ani teď odolat. Do toho si připočteme starost o kamarádčiny tři děti, nevraživost některých starousedlíků a máme z toho malér na obzoru. Ale nebyla by to Charlie, aby se nezakousla do pátrání po zmizelé dívce a nepřišla všemu na kloub. I kdyby ji to mělo stát cokoliv.

Detektivka V temnu je druhým dílem ze série Charlie Lagerová a je stejně skvěle napsaná, jako díl první, Na okraji. V tom jsme se trochu víc ponořili do soukromí hlavní protagonistky a v tomto díle se vše točí kolem vyšetřování.
Kniha je rozdělena do vyprávění vyšetřovatelky a do kapitol, kde hlavní slovo má zmizelá Francesca, Sledujeme její příběh, vnikáme jí do myšlenek a tvoříme si vlastní názor, co se stalo.
Obě hlavní hrdinky mají jedno společné. Jsou nevyrovnané a snaží se najít svou cestu. Francesca se nechce smířit se smrtí přítele a jedná podle svého nejlepšího vědomí. Charlie hledá útěchu na dně sklenky, ale to ji jen táhne do temnot.
Severských detektivek je jako máku, ne každá se mlže pyšnit tím, že je prostě dobrá. Ale Lina Bengtsdotter nám s každou další knihou dokazuje, že psát rozhodně umí a je plnoprávnou členkou detektivní komunity. Ostatně jako učitelka psychologie ví, jak si pohrát s lidskou myslí a v této knize se jí to opět povedlo.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis.

Kniha:       V temnu
Autor:        Lina Bengtsdotter
Vydal:       Cosmopolis
V roce:      2019
Stran:       384


1 komentář:

  1. Zrovna knihu louskám a zatím se mi líbí, ale jsem na začátku, tak uvidím :-)

    OdpovědětVymazat