pondělí 6. ledna 2020

Ocejchovaná


 
Výborný dobrodružný román od světoznámých autorů, píšící pod pseudonymem Anna Ekberg, mi opět vyrazil dech.


V sedmnácti letech přijde Rebekka během autonehody v Africe o matku i o své nenarozené dítě. Sama stráví několik měsíců v nemocnici a přežívá jen zázrakem. Z rodiny jí zbyl otec, se kterým se později přestane stýkat.

O sedmnáct let později, v Dánsku, si mladá žena pomalu dává svůj život dohromady. Zasáhne ji však další rána – lékaři jí diagnostikují leukémii. Její jedinou nadějí se stává otec, jediný příbuzný, který by jí mohl darovat kostní dřeň. Ten se však, po všech testech, ukáže jako nevhodný dárce. Rebece mezitím utíká čas, a tak otec pod nátlakem nakonec přizná, že Rebečina dcera tenkrát při autonehodě nezemřela. Byla dána k adopci. Rebeka se vydá do Afriky, do džungle Ugandy, prochází nebezpečná města a objevuje chudé části této země, kde lidé žijí nejen ve slumech, ale děti živoří samotné na ulici a chovají se jako zvířata…


Zázrak? Ne, žádný zázrak, jen Plukovníkovo násilí. Tehdy, když se s ním odmítla vyspat a Plukovník poručil chlapcům, aby ji za trest zkejnovali, zasáhli přitom něco uvnitř, něco v ní rozbili. Věděla, že Plukovník by si přál, aby mu porodila potomky. Rozmnožováním byl posedlý jako všichni afričtí muži. Afričtí chlapi jsou srabi, přemýšlela už kolikrát. Mají takový strach ze smrti, že plodí děti s bezpočtem žen a mají několik manželek, protože doufají v nesmrtelnost skrze své potomky. Co nejvíc žen jim musí porodit děti.“

 


Četla jsem všechny knihy od autorů a musím říct, že Ocejchovaná je opravdu nejlepší. Je jiná, než předešlé knihy. Ukazuje nám krutý život v Africe, sirotky, život v džungli, ve slumech... Jen bych knihu nenazývala thrillerem, přijde mi spíše jako dobrodružný nebo společenský román ze života. Dosud se mi nejvíce líbila Ztracená, ale Ocejchovaná jí jednoznačně trumfla.

Román jsem četla jedním dechem, je výborně napsaný, opravdu strhující, plný odvahy, bolesti, krutého zacházení a bídného života v Africe. Začátek nám napovídá, že je příběh realisticky podložený, že se tyto děsy v africké Ugandě opravdu dějí, což je v dnešním civilizovaném světě až neuvěřitelné. Člověk zde nemá žádnou cenu, hladové čtyřleté děti se skrývají všude možně a jsou připravené pro kousek jídla kdykoliv zaútočit.

Ocejchovaná se vám vryje pod kůži a budete o ní ještě dlouho přemýšlet, za to vám ručím!

 

Moc děkuji nakladatelství METAFORA za recenzní výtisk.

Knihu koupíte zde.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat