úterý 11. února 2020

Hluboká modř moře

Stará, zrnitá fotografie krásné ženy v rukou umírajícího muže a příběh, který je po celá desetiletí zahalen tajemstvím.

 V příběhu ze současnosti se seznamujeme s Kateřinou, učitelkou a trochu nešťastnou mladou ženou. Když jí umírá milovaný tatínek, v rukou svírá fotografii ženy, kterou ona nikdy nepoznala. Milenka? osudová žena, kterou ztratil? Zcela určitě to není její matka, žijící momentálně v domově pro seniory, v hlavě zmatek díky Alzheimerově chorobě. A není se koho zeptat, neboť krátce po jeho smrti fotografie záhadně zmizí.
Při vyklízení otcova domu Kateřina nachází desky s mnoha akvarely a na všech je skoro to samé - záhadný dům, skoro jako zámeček, moře a nádherná krajina, kterou nepoznává. Její přítelkyně jí vnukne nápad, když zjistí, že dům by se mohl nacházet v daleké Bretani. Spolu se svým přítelem Patrickem se vydává na dalekou cestu. Tak trochu doufá, že je to opět sblíží, neboť jejich vztah má tak trochu potíže, ale hlavně proto, aby přišla na to, kdo stojí za záhadnými obrazy a kdo se skrývá pod monogramem MM.
Druhá část začíná silnou bouří na moři, která zapříčiní nešťastný pád do moře mladé Margot a její osud se začíná odvíjet zcela jinak, než její rodina plánovala. Místo bezpečí anglických břehů ji čeká Bretaňská rodina, ve které najde nejen osudovou lásku, ale pozná, kdo je její přítel a kdo se za něj jen vydává. Začíná rok 1939 a Hitler je u moci...
V Bretani Kateřina poznává okouzlujícího, ale trochu nabubřelého Ewana, majitele onoho zámečku, který ovšem vypadá zcela jinak. Jeho sláva dávno vybledla do šedých odstínů a odlupující omítka, či vyvěšené okenice mu na kráse moc nepřidá. Přesto se pouští do pátrání po předchozích majitelích a před očima se jí začíná odvíjet příběh, začínající před druhou světovou válkou. Pochopí, že její předkové nejsou jen ti z matčiny strany, praví Němci, ale že by snad i ona mohla mít v těle krev francouzské pýchy. Ale tak jednoduché to není a nebude a příběh, starý sedmdesát let je bolestný, plný strachu, zrady a bezmoci.


 Marie Lamballe je dcerou autora několika divadelních her a nejspíš po něm zdědila svůj vypravěčský talent. Známá je nejvíc svou sérií Panský dům, která sklidila mnoho spokojených ohlasů. Ale když v loňském roce vydala knihu Hortenziová zahrada, našla si cestu i k mému čtenářskému srdci. 
Hluboká modř moře je krásným příběhem, odehrávající se ve dvou časových rovinách, přičemž vyprávění z období druhé světové války je malinko poutavější, ale to už tak bývá. Přestože má kniha 560 stran, ani si nevšimnete, že jste u konce. Autorka nás udržuje pořád v bdělosti. Ldyž už si myslíte, že bylo řečeno vše, přichází s dalšími odhaleními a příběh zdaleka nekončí.
Pátrání po záhadné ženě, francouzský šarm a záhada starého domu, to vše dalo dohromady knihu, na kterou jsem ještě chvíli po dočtení musela myslet. V tomto roce by u nás měla vyjít další autorčina kniha s názvem Nová doba a anotace vypadá opět velmi slibně. Budu jen doufat, že při svém zaměstnání knihkupkyně si najde dost času, psát další a další příběh, ve kterých nás zavede do dob minulých.


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Euromedia


Kniha:      Hluboká modř moře
Autor:      Marie Lamballe
Vydal:      Brána
V roce:    2020
Stran:     560

Žádné komentáře:

Okomentovat