neděle 1. března 2020

Noční návštěva

Tmavou nocí utíká se svým desetiletým synem. Pryč a daleko od násilnického manžela. Ale je vůbec před kým utíkat?

Když se Alice rozhodne se svým synem utéct od manžela, kontaktuje linku pomoci, která by jim měla zajistit nový začátek a bezpečí. Ujímá se jich trochu podivínská Mattie, žena, která bydlí sama, v jejím domě jsou zamčené dveře, celý dům je starý a hodně podivný.
Místo aby je zavezla přímo do kláštera, kde se uprchlíků ujmou jeptišky, nechá si je u sebe, i když ví, že jedná proti všem pravidlům. Ale malý Oren je tolik podobný jejímu mrtvému bratrovi...Tragédie stará třicet let v ní žije neustále a tajemství ji tíží čím dál tím víc. Oren, desetiletý chlapec, jí bratra připomíná každým vyřčeným slovem, každým pohledem. 
Ale Mattie není jediná, kdo skrývá svá temná tajemství. I samotná Alice má co tajit a otázkou je, zda chrání sebe, nebo svého malého syna. Každopádně ne vše, co říká, je pravda. Blíží se temná sněhová bouře a tajemství se derou na povrch.

Když se mi dostala do rukou kniha Noční návštěva, neměla jsem od ní žádná zvláštní očekávání. Kdesi jsem četla, že jsou v ní i prvky duchařiny, tak jsem byla zvědavá, jak moc budou do děje zasahovat. No, zas tolik mysteriózní to nebylo a jsem tomu i ráda.
Malý Oren, jeden z hlavních protagonistů knihy, má jakési nadpřirozené vlastnosti, kdy ví dopředu, co kdo řekne, nebo si jen pomyslí.
Alice, žena prchající před manželem, je pro mě nána. Nevděčná, sobecká a strašně nesympatická a až do poslední stránky to prostě nezachránilo vůbec nic. A nakonec Mattie, dobrovolnice, která pomáhá prchajícím ženám najít znovu své sebevědomí. Tak tedy ta paní by potřebovala pár prášků navíc, ale kdo ví, jak moc nás dokáží ovlivnit stíny minulosti. Třeba se z nás ve stáří stanou také podivínky.
Kniha je celkem útlá, čítajíc něco přes 200 stran a myslím, že to i stačilo. Místy trochu zmatené, nesrozumitelné, místy zase napínavé, jakoby se autorka nedokázala rozhodnout, na jakou strunu čtenáře naladí. Duchařina versus poklidná detektivka. Vyberte si sami a udělejte si obrázek dle svého vkusu. Četla se mi celkem dobře, ale nebylo to nic, po čem bych sáhla hned po probuzení. Carol Goodmanová má jistě ještě co předvádět a těším se na její další knihu.

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Cosmopolis

Kniha:     Moční návštěva
Autor:     Carol Goodmanová
Vydal:     Cosmopolis
V roce:   2020
Stran:    248

Žádné komentáře:

Okomentovat