úterý 19. května 2020

Lustr pro papeže

Pokud jste si mysleli, že hrůzy vězněných skončily s ukončením druhé světové války, nemůžete se víc mýlit. Po začátku nadvlády komunistů v naší zemi se děly taková zvěrstva, hodna Hitlerovy vlády. Nevěříte....?

Lustr pro papeže je velmi tenká knížka, čítající 184 stran, ale děj a příběh je tak silný, až je to neuvěřitelné. V roce 1969 se parta mladík vydává na vandr. Jeden z nich má těsně před nástupem na vojnu, další je syn komunistického pohlavára a třetí pochází z velké rodiny, bez otce. Jedno je spojuje a to je mládí, bezstarostné a radostné, jak jen v té době mohlo být. Stačila malá chvilka, neuvážený zpěv písně z repertoáru Beatles, jedna nevinná věta v alkoholovém opojení a život jednoho z nich se krutě mění. Je odsouzen na půl roku za podvracení republiky a pokus o překročení hranici. Míla, přezdívaný Chlup, se ocitá ve vězení pro mladistvé, které si v ničem nezadá s vězením pro dospělé. Dozorci neznají slitování, starší vězni krutě týrají ty mladší a silnější vyhrává. Mílu drží při životě jen vidina brzkého propuštění, přece jen půl roku by se dalo vydržet. 
Ale komunisté si ve své době dělali co chtěli a svou moc uplatňovali za každou cenu. Jak by se v papírech vyjímala skutečnost, že tři trampové žádnou hranici překročit nechtěli? Co kdyby Míla promluvil a nakonec by si toho i někdo všiml. Mladík putuje do věznic s tou nejhorší pověstí. Libkovice, Vykmanov a Minkovice, mezi vězni známá jako Minkau. Všude zažívá to samé, teror dozorců, teror spoluvězňů. A to vše bez jediné zprávy od své rodiny, neboť, ačkoliv o tom neví, má ve složce jasně napsáno bez návštěv a dopisů. 
Z  původních šesti měsíců se stává dlouhých deset let. Zdá se vám to neuvěřitelné? Ale kdepak, v komunistické době bylo možné vše, věřte mi. 

Kniha Lustr pro papeže se zakládá na skutečném příběhu, který hlavní aktér vyprávěl autorovi Janu Tománkovi. Jak mohl nelidské týrání přežít a jak jej to poznamenalo, ví jen on sám a já se před ním skláním.
O holocaustu toho bylo napsáno víc než dost, ale o době nadvlády komunistů velice, velice málo. Já v té době vyrůstala, ale nijak zvlášť se mě nedotkla, jak by také mohla, když komunisté byli sesazeni v mých deseti letech. Ale znám stovky příběhů, co se v té době dělo. Bezmoc, naprostá odevzdanost, jen abyste mohli žít v klidu, cokoliv, co vybočuje, zničit a rozdupat. Zákazy, příkazy, tresty. 
Míla je jen malou kapkou v moři příběhů. Při propuštění musel podepsat slib, že o zacházení ve věznicích bude navždy mlčet. Teď už nemusí a nezbývá nic jiného, než doufat, že toto vše je bezpečně za námi a nikdy, opravdu nikdy nedopustíme, aby se dělo bezpráví na nevinných lidech.

Za recenzní výtisk děkuji Knihcentru

Kniha:    Lustr pro papeže
Autor:    Jan Tománek
Vydal:    XYZ
V roce:  2020
Stran:   184

Žádné komentáře:

Okomentovat